Puerto de las Cabriellas

De Biquipedia
Iste articlo ye en proceso de cambio enta la ortografía oficial de Biquipedia (la Ortografía de l'aragonés de l'Academia Aragonesa d'a Luenga). Puez aduyar a completar este proceso revisando l'articlo, fendo-ie los cambios ortograficos necesarios y sacando dimpués ista plantilla.
Las Cabriellas
Les Cabrelles - Las Cabrillas
[[Imachen:|250px|]]
Situación
País Aragón
País Valenciano
De
ta
La Iglesuela
Lo Portiel
Datos chenerals
Altaria 1320 m
Trazau /
construito en
{{{calendata}}}
Maxima costera {{{costera}}} %
Longaria {{{longaria}}} km
Tipo Carretera comarcal
Zarrau
d'hibierno


Lo puerto de las Cabriellas (en catalán Port de les Cabrelles, en castellano Puerto de las Cabrillas), ye un puerto de montanya que bi ha en la carretera entre La Iglesuela y Lo Portiel a lo sud de La Cogullada.

Cheografía[editar | modificar o codigo]

Se troba en la muga entre las provincias de Castellón y Teruel. Ye situau en la zona dita huei La Cabrilla, en la muga de versant entre la compleganza de lo río de la Cuba, que ye a lo norte, y la cuenca de lo río de las Truitas, que ye a lo sud.

Toponimia[editar | modificar o codigo]

Huei lo nombre que s'emplega pa lo puerto y la zona (La Cabrilla, Lomas de las Cabrillas) ye en castellano. Lo nombre Cabriella, d'acuerdo con la fonetica aragonesa, amaneixe en un texto 1232 cuan Blasco d'Alagón ordenó la delimitación de lo termin de Moriella:

et redit super Alcantariella per barrancum sursum, et vadit ferire ad calçatam de la Cabriella, et per pinnam pinnam vadit ferire ad calçatam de la Cabriella, et per illam calçatam descendit et vadit ferire ad rivum de las Albaredas, et per rivum rivum vadit ferire ad Matam de Ennech Sanz, dicta Mata de Ennech Sanz intus stando. Et transversat rivum qui venit de Cantaviella, et vadit ferire al villar de la Maleha. Et transversat serram, et vadit ferire ad fundum del Castellar de la Cazon, et dividit terminum cum Alocau, et...

Y tamién en un texto de 1250 cuan Chaime I d'Aragón ratificó las mugas:

Et dividit terminum cum Cuilyar, per Coladiello Pinoso, per orielam del Campielo Sico, et vadit ferir ad Alcantariela. Et redit super Alcantariela per baranchum sursum, et vadit ferire ad penna de la Calzada de la Cabriella. Et per penam penam vadit ferir ad penam de la Cabriela. Et per illam calzadam descendit, et vadit ferir ad rivum de las Albaredas. Et per rivum rivum vadit ferir ad Matam de Enego Sanz, dicta Mata intus stando. Et transversat rivum qui venit de Cantavelya, et vadit ferir ad vilar de la Maleha. Et transversat serram, et per illam viam vadit ferir ad Turrim de la Criazo, et dividit terminum cum Holocau