Republica Socialista Sovietica de Cazaquistán

De Biquipedia
Ir ta: navego, busca
RSS de Cazaquistán
Қазақ Советтік
Социалистік Республикасы
Republica Socialista d'a Unión Sovietica
Flag of the Kazakh SSR.svg Escudo de  RSS de Cazaquistán
Bandera Escudo
Himno: Himno d'a RSS de Cazaquistán
SovietUnionKazakhstan.png
RSS de Cazaquistán en a Unión Sovietica
Capital Alma-Ata
Idioma oficial Cazaco y ruso
Entidat
 • Estato
Republica Socialista
Flag of the Soviet Union.svg Unión Sovietica
Superficie
 • Total

2.717.300 km²
Población
 • Total

16.711.900 hab. (1989)
Zona horaria UTC +4 a +6
Moneda Rublo
President en l'inte d'a independencia Nursultan Nazarbayev
Independencia d'a Unión Sovietica 16 d'aviento de 1991
Tiempo en a URSS Dende o 30 d'aviento de 1922 dica o 16 d'aviento de 1991.

A Republica Socialista Sovietica de Cazaquistán (en cazaco Қазақ Советтік Социалистік Республикасы) estió a segunda republica en amplaria d'as que formoron a Unión Sovietica, en l'Asia Central, y ye hue en día o estato independient de Cazaquistán. Teneba una superficie de 2,717,300 kilometros quadraus (1,063,200 millas quadratas) y a suya capital yera Alma-Ata.

Historia[editar | editar código]

Establita o 26 d'agosto de 1920, inicialment estió una republica autonoma dentro d'a RSSF de Rusia. O 5 d'aviento de 1936 esdevenió una republica independient d'a URSS, clamata RSS de Cazaquistán. Mientres os 50 y os 60 os ciudadans sovieticos fuoron clamatos a aduyar a poblar as "Tierras virchens" d'a RSS de Cazaquistán. A influencia d'os inmigrants (mayoritariament rusos, (pero incluindo bellas minorias nacionals deportadas) favoreixioron a mezcla racial y premitioron que o numero de Cazacos fuese inferior a los no-cazacos. Os atros grupos etnicos incluyiban ucraineses, alemans d'a Volga, belarrusos, coreyans, y atros; os alemans en l'inte d'a independencia formaban alto u baixo lo 8% d'a población, a más alta concentración d'alemans en toda la Unión Sovietica. A independencia fació que muitos d'estos nuevos habitants emigrasen. O 10 d'aviento de 1991 a RSS de Kazakistán fue renombrata "Republica de Cazaquistán" y seis días dimpués declaró a suya independencia.

Población[editar | editar código]

A población nativa son os cazacos (4,234,000 en 1970). En 1970, a republica teneba un numero apreciable de rusos (5,522,000) y ucraineses (933,000). En as tierras deserticas d'o norte de Cazaquistán, i heba tartres (288,000), uzbecos (216,000), y belarrusos (198,000).

Se veiga tamién[editar | editar código]


Republicas d'a Unión Sovietica
State Emblem of the Soviet Union.svg RSS d'Armenia | RSS d'Azerbaichán | RSS de Belarrusia | RSS de Cheorchia | RSS d'Estonia | RSS de Letonia | RSS de Lituania | RSS de Moldavia | RSS de Cazaquistán | RSS de Kirguisistán | RSSF de Rusia | RSS de Tachiquistán | RSS de Turkmenistán | RSS d'Ucraína | RSS d'Usbekistán

Republicas Sovieticas de curta vida: RSS Carelo-Finesa (1940-1956) | RSSF Transcaucasica (1922-1936)