Republica Socialista Sovietica de Cazaquistán

De Biquipedia
RSS de Cazaquistán
Қазақ Советтік
Социалистік Республикасы
Republica Socialista d'a Unión Sovietica
Flag of the Kazakh Soviet Socialist Republic.svg Escudo de  Republica Socialista Sovietica de Cazaquistán
Bandera Escudo
Himno: Himno d'a RSS de Cazaquistán
Entidat
 • Estato
Republica Socialista
Flag of the Soviet Union.svg Unión Sovietica
Capital Alma-Ata
Idioma oficial Cazaco y ruso
Superficie
 • Total

2 717 300 km²
Población
 • Total

16 711 000 hab.
Zona horaria UTC +4 a +6
Moneda Rublo
President en l'inte d'a independencia Nursultan Nazarbayev
Independencia d'a Unión Sovietica 16 d'aviento de 1991
Tiempo en a URSS Dende o 30 d'aviento de 1922 dica o 16 d'aviento de 1991.
Soviet Union - Kazakh SSR.svg
RSS de Cazaquistán en a Unión Sovietica

A Republica Socialista Sovietica de Cazaquistán (en cazaco Қазақ Советтік Социалистік Республикасы) estió a segunda republica en amplaria d'as que formoron a Unión Sovietica, en l'Asia Central, y ye hue en día o estato independient de Cazaquistán. Teneba una superficie de 2,717,300 kilometros quadraus (1,063,200 millas quadratas) y a suya capital yera Alma-Ata.

Historia[editar | modificar o codigo]

Establita o 26 d'agosto de 1920, inicialment estió una republica autonoma dentro d'a RSSF de Rusia. O 5 d'aviento de 1936 esdevenió una republica independient d'a URSS, clamata RSS de Cazaquistán. Mientres os 50 y os 60 os ciudadans sovieticos fuoron clamatos a aduyar a poblar as "Tierras virchens" d'a RSS de Cazaquistán. A influencia d'os inmigrants (mayoritariament rusos, (pero incluindo bellas minorias nacionals deportadas) favoreixioron a mezcla racial y premitioron que o numero de Cazacos fuese inferior a los no-cazacos. Os atros grupos etnicos incluyiban ucraineses, alemans d'a Volga, belarrusos, coreyans, y atros; os alemans en l'inte d'a independencia formaban alto u baixo lo 8% d'a población, a más alta concentración d'alemans en toda la Unión Sovietica. A independencia fació que muitos d'estos nuevos habitants emigrasen. O 10 d'aviento de 1991 a RSS de Kazakistán fue renombrata "Republica de Cazaquistán" y seis días dimpués declaró a suya independencia.

Población[editar | modificar o codigo]

A población nativa son os cazacos (4,234,000 en 1970). En 1970, a republica teneba un numero apreciable de rusos (5,522,000) y ucraineses (933,000). En as tierras deserticas d'o norte de Cazaquistán, i heba tartres (288,000), uzbecos (216,000), y belarrusos (198,000).

Se veiga tamién[editar | modificar o codigo]


Republicas d'a Unión Sovietica
Coat of arms of the Soviet Union (1956–1991).svg RSS d'Armenia | RSS d'Azerbaichán | RSS de Belarrusia | RSS de Cheorchia | RSS d'Estonia | RSS de Letonia | RSS de Lituania | RSS de Moldavia | RSS de Cazaquistán | RSS de Kirguisistán | RSSF de Rusia | RSS de Tachiquistán | RSS de Turkmenistán | RSS d'Ucraína | RSS d'Usbekistán

Republicas Sovieticas de curta vida: RSS Carelo-Finesa (1940-1956) | RSSF Transcaucasica (1922-1936)