Helsinki

De Biquipedia
Helsinki
Localidat de Finlandia
Bandera Escudo d'armas
Anvista de Helsinki
Anvista de Helsinki.
Estau
 • Provincia
 • Rechión
 Finlandia
Finlandia d'o Sud
Uusimaa
Superficie 715,55 km²
Población
 • Total
 • Densidat

603968 hab. (2013)
2.906,4 hab/km²
Altaria
 • Meyana

m.
Coordenadas
Helsinki ubicada en Finlandia
Helsinki
Helsinki
Helsinki en Finlandia
Helsinki ubicada en Europa
Helsinki
Helsinki
Helsinki en Europa
https://www.hel.fi/helsinki/sv, https://www.hel.fi/helsinki/de, https://www.hel.fi/helsinki/fr, https://www.hel.fi/helsinki/ru, https://www.hel.fi/en Web oficial

Helsinki (Helsinki ['helsiŋki], en finlandés, Helsingfors en sueco, Helsset en sami) ye a capital de Finlandia, amás d'estar a ciudat con mayor numero d'habitants d'o país.

A suya población ye de 620.982 habitants (2014) en una superficie de 715,55 km², con una densidat de población de 2.906,4 hab/km².

A ciudat se troba situata en a parti sud d'o país, a lo canto d'o golfo de Finlandia en a mar Baltica.

Historia[editar | modificar o codigo]

En 1550 o rei Gustavo I de Suecia establió la ciudat de Helsinki, con a finalidat de rivalizar con a ciudat hanseatica de Reval (hué Tallinn, a capital d'Estonia), y li dió o nombre sueco de Helsingfors. Sindembargo, a importancia d'o lugar estió radida, dica que se construyó una fortaleza, Sveaborg (hue conoixita con o nombre en finlandés de Suomenlinna, a fortaleza de Finlandia).

O día 11 de mayo de 1713, tropas de l'Imperio Ruso conquirioron a ciudat a los suecos.[1]

Dende l'anexión por l'Imperio Ruso d'o Gran Ducau de Finlandia en 1809, dimpués d'a Guerra Finlandesa (1808-1809) con Suecia, a ciudat creixió, porque lo zar Alexandre I de Rusia cambeó la capital de Finlandia de Turku ta Helsinki, ta reducir asinas o peso de l'herencio cultural sueco en o país. En 1827 se cambeó tamién a seu d'a unica Universidat d'o país de Turku ta Helsinki (hué ye a Universidat de Helsinki).

O centro historico de Helsinki, construyiu en estilo neoclasico ta pareixer-se a la ciudat rusa de Sant Petersburgo, a capital de l'Imperio Ruso, ye un claro herencio d'ixas envueltas.

Encara que a Guerra Civil finlandesa fació estrozas en a ciudat, ista se recuperó a escape, y se facioron plans ta l'ixamplamiento d'a ciudat seguntes planos d'os millors arquitectos, encara que denguno se plegó de rematar.

Mientres a Guerra d'Hibierno (1939-1940) y a Guerra de Continación (1941-1944), en a Segunda Guerra Mundial, a ciudat fue bombardiada por l'Exercito Royo sovietico, encara que Helsinki no padeixió lo mesmo livel de destruccions que la mayor parti d'as ciudaz europeas d'ixas calendatas.

Personalidaz naixitas de Helsinki[editar | modificar o codigo]

Se veiga tamién[editar | modificar o codigo]

Vinclos externos[editar | modificar o codigo]

Referencias[editar | modificar o codigo]