Lista de primers menistros de Noruega

De Biquipedia
Ir ta: navego, busca
A siede d'o Primer Menistro de Noruega, en o piso 17, ye clamata Høyblokka (bloque alto).

Ista ye una lista de virreis (visekonge), gubernadors (rigsstatholder), primers menistros (førstestatsråd) y menistros d'estato (statsminister) de Noruega.

Dica 1873, o rei d'a unión presonal entre Suecia y Noruega gubernó Noruega por meyo de dos gabinetz: uno d'els en Estocolmo, a capital de Suecia, y l'atro en Christiania (hue Oslo), a capital de Noruega. O gabinete d'Estocolmo yera formato por un primer menistro y dos menistros, y o suyo papel yera treslladar as decisions y proposicions d'o gabinete de Christiania a lo rei de Suecia.

O gabinete en Christiania yera dirichito por un gubernador (rigsstatholder). A vegatas, o prencipe hereu de Suecia fue nombrato virrei de Noruega por o rei, estando asinas a principal autoridat en Christiania.

Sindembargo, si o rei yera present en Christiania, asumiba a prencipal autoridat, desplazando asinas a o virrei. Antiparte, si no bi heba garra gubernador, virrei u rei present en Christiania o Gabinete yera presidito por un clamato primer menistro, que yera en realidat o más destacato d'os menistros.

En chulio de 1873, o cargo de gubernador fue sumprimito (yera vacant dende 1856), y o cargo de primer menistro en Christiania pasó a estar un cargo real de primer ministro de Noruega. Encara que o puesto de primer menistro noruego en Estocolmo encara existiba, o poder residiba en o primer menistro en Christiania. Cuando l'Unión entre Suecia y Noruega fue disuelta en 1905, o cargo de primer ministro en Estocolmo simplement deixó d'existir.

Gubernadors, Virreis y Primers menistros (1814–1873)[editar | editar código]

Gubernadors de Noruega (1814–1856)[editar | editar código]

  1. 1814-1816: Conte Hans Henrik von Essen.
  2. 1816-1818: Conte Carl Carlsson Mörner.
  3. 1818-1827: Conte Johan August Sandels.
  4. 1827-1829: Conte Baltzar von Platen.
  5. 1836-1840: Count Herman Wedel-Jarlsberg.
  6. 1841-1856: Severin Løvenskiold.

Virreis de Noruega (1814–1857)[editar | editar código]

  1. 9 de noviembre-17 de noviembre de 1814: Prencipe Carlos Chuan.
  2. 10 de chunio-16 de chulio de 1816: Prencipe Carlos Chuan.
  3. 11 d'abril-1 de noviembre de 1824: Prencipe Oscar.
  4. 17 de chunio de 1856-22 de chunio de 1857: Prencipe Carlos.

Primers menistros de Noruega (1814–1873)[editar | editar código]

  1. 1814: Frederik Gottschalk Haxthausen.
  2. 1814-1815: Marcus Gjøe Rosenkrantz.
  3. 1815-1822: Mathias Sommerhielm.
  4. 1822-1836: Jonas Collett.
  5. 1836-1855: Nicolai Johan Lohmann Krog.
  6. 1855-1858: Jørgen Herman Vogt.
  7. 1858-1861: Hans Christian Petersen.
  8. 1861-1873: Frederik Stang (; siguió como Primer menistro dica 1880

En 1873 o cargo de Primer Menistro pasó a estar un cargo real de Primer Menistro.

Primers Menistros de Noruega (1814–1905)[editar | editar código]

Primers Menistros (1814–1873, en Estocolmo)[editar | editar código]

  1. 1814-1822: Peder Anker.
  2. 1822-1827: Mathias Sommerhielm.
  3. 1828-1841: Severin Løvenskiold.
  4. 1841-1858: Frederik Due.
  5. 1858-1871: Georg Sibbern (1858–1871)
  6. Christian Bretteville (deputado primer menistro 1858–1859 y 1861)
  7. Otto Kierulf (1871–1873); siguió como Primer Menistro en Estocolmo dica 1884.

En 1873 a siede d'o Primer Menistro de Noruega se treslladó dende Estocolmo ta Christiania.

Primers Menistros (1873–1905, en Christiania)[editar | editar código]

  1. 1873-1880: Frederik Stang; eba estato Prmer Menistro dende 1861 dica 1873.
  2. 1880-1884: Christian August Selmer; depuesto por impeachment.
  3. 1884: Christian Homann Schweigaard.
  4. 1884-1889: Johan Sverdrup (1884–1889); fundador d'o parlamentarismo en Noruega.
  5. 1889-1891: Emil Stang.
  6. 1891-1893: Johannes Steen.
  7. 1893-1895: Emil Stang.
  8. 1895-1898: Francis Hagerup.
  9. 1898-1902: Johannes Steen.
  10. 1902-1903: Otto Blehr.
  11. 1903-1905: Francis Hagerup.

Primers Menistros en Estocolmo (1873–1905)[editar | editar código]

  1. 1873-1874: Otto Kierulf; estió Primer Menistro dende 1871 dica 1873.
  2. 1884: Wolfgang Wenzel von Haffner.
  3. 1884: Carl Otto Løvenskiold.
  4. 1884-1888: Ole Jørgen Richter.
  5. 1888-1889: Hans Georg Jacob Stang.
  6. 1889-1991: Gregers Winther Wulfsberg Gram.
  7. 1891-1893: Otto Albert Blehr.
  8. 1893-1898: Gregers Winther Wulfsberg Gram.
  9. 1898-1902: Otto Albert Blehr.
  10. 1902-1903: Ole Anton Qvam.
  11. 1903-1905: Sigurd Ibsen.
  12. 1905: Jørgen Løvland.

Primers Menistros de Noruega (1905–hue)[editar | editar código]

En 1905 a Unión entre Suecia y Noruega fue disuelta. Dende ixa calendata, a seu d'o primer menistro ye en Oslo, fueras d'a ocupación por o Tercer Reich mientres a Segunda Guerra Mundial, con un Gubierno en l'exilio en Londres.

Primers menistros de Noruega dende 1945
Erna Solberg Jens Stoltenberg Kjell Magne Bondevik Jens Stoltenberg Kjell Magne Bondevik Thorbjørn Jagland Gro Harlem Brundtland Jan P. Syse Gro Harlem Brundtland Kåre Willoch Kåre Willoch Gro Harlem Brundtland Odvar Nordli Trygve Bratteli Lars Korvald Trygve Bratteli Per Borten Einar Gerhardsen John Lyng Einar Gerhardsen Oscar Torp Einar Gerhardsen Einar Gerhardsen
(Os anyos endican eleccions chenerals;
as colors endican o partito d'o primer menistro,
no pas totz os partitos d'o Gubierno)
  1. 1905-1907: Christian Michelsen
  2. 1907-1908: Jørgen Løvland.
  3. 1908-1910: Gunnar Knudsen.
  4. 1910-1912: Wollert Konow.
  5. 1912-1913: Jens Bratlie.
  6. 1913-1923: Gunnar Knudsen.
  7. 1920-1921: Otto Bahr Halvorsen.
  8. 1921-1923: Otto Blehr.
  9. 1923: Otto Bahr Halvorsen.
  10. 1923-1924: Abraham Berge.
  11. 1924-1926: Johan Ludwig Mowinckel.
  12. 1926-1928: Ivar Lykke.
  13. 1928: Christopher Hornsrud.
  14. 1928-1931: Johan Ludwig Mowinckel.
  15. 1931-1932: Peder Kolstad.
  16. 1932-1933: Jens Hundseid.
  17. 1933-1935: Johan Ludwig Mowinckel.
  18. 1935-1945: Johan Nygaardsvold (en l'exilio 19401945).
  19. 1845-1951: Einar Gerhardsen.
  20. 1951-1955: Oscar Torp.
  21. 1955-1963: Einar Gerhardsen.
  22. 1963: John Lyng.
  23. 1963-1965: Einar Gerhardsen.
  24. 1965-1971: Per Borten.
  25. 1971-1972: Trygve Bratteli.
  26. 1972-1973: Lars Korvald.
  27. 1973-1976: Trygve Bratteli.
  28. 1976-1981: Odvar Nordli.
  29. 1981: Gro Harlem Brundtland.
  30. 1981-1986: Kåre Willoch.
  31. 1986-1989: Gro Harlem Brundtland.
  32. 1989-1990: Jan P. Syse.
  33. 1990-1996: Gro Harlem Brundtland.
  34. 1996-1997: Thorbjørn Jagland.
  35. 1997-2000: Kjell Magne Bondevik.
  36. 2000-2001: Jens Stoltenberg.
  37. 2001-2005: Kjell Magne Bondevik.
  38. 2005-2013: Jens Stoltenberg.
  39. 2013-hue: Erna Solberg.

Se veiga tamién[editar | editar código]

Vinclos externos[editar | editar código]