Gara d'o Portiello

De Biquipedia
(Reendrezau dende Estazión d'o Campo Sepulcro)
Iste articlo ye en proceso de cambio enta la ortografía oficial de Biquipedia (la Ortografía de l'aragonés de l'Academia Aragonesa d'a Luenga). Puez aduyar a completar este proceso revisando l'articlo, fendo-ie los cambios ortograficos necesarios y sacando dimpués ista plantilla.
Gara d'o Portiello
Zaragoza-Portillo

Gara de Cercanías d'o Portiello
Situación
Zona:
Municipio: Zaragoza
Adreza:
País: Aragón
Información cheneral
Servicios: AparcamientoAparcamientoBenda de billez
Horario:
Contacto:
Transportes
Metro: {{{metro}}}
Cercanías: (Cercanías Zaragoza)
Tramvía: {{{tramvía}}}
Trolebús: {{{trolebús}}}
Rechionals: {{{rechionals}}}
Meya Distancia: Rechionals
Larga Distancia:
Alta Velocidat: {{{TAV}}}
Bus urbán:
Interurbans:
Bus nocturno:
Atros transportes: {{{atros_tresportes}}}
Taxi: {{{taxi}}}

A Gara d'o Portiello (oficialment Zaragoza-Portillo) ye una gara situata en la ciudat aragonesa de Zaragoza, propiedat d'ADIF (Administrador de Infraestructuras Ferroviarias). Fue inaugurata en l'anyo 2008, construita en os terrens de l'antiga gara de Zaragoza-O Portiello (Zaragoza-El Portillo oficialment).

Historia[editar | modificar o codigo]

Antiga gara d'o Campo Sepulcro

L'apertura d'a linia Madrid - Zaragoza por parti d'a Compañía de los Ferrocarriles de Madrid a Zaragoza y Alicante (MZA; Companyía d'os Ferrocarrils de Madrit a Zaragoza y Alicant) o 25 de mayo de 1863 supuso a inaguración d'a gara de Campo Sepulcro, recinto provisional que acullió os primers viachers d'a linia. En l'anyo 1896 se ubre a lo publico a gara definitiva, con un edificio de viachers de 144 metros de longaria.

En mayo de 1972 s'inagura una nueva gara que substituye a Campo Sepulcro, cuyo edificio de viachers ye situato en os terrens d'o deposito de locomotoras de l'antiga estación. De primeras ista nueva gara iba a clamar-se de Goya, pero finalment se clamó de Zaragoza-El Portillo.

El Portillo estió a prencipal gara d'a ciudat dica o 28 de mayo de 2003, cuan fue substituyida por a nueva y mayor Gara Intermodal de Zaragoza-Delicias. En 2008, en terrens de l'antigua gara s'inauguró una nueva gara ta trens de redolada y rechionals pertenexient a la linia de Renfe Operadora Cercanías Zaragoza.

Os prochectos municipals d'a sociedat Zaragoza Alta Velocidad 2002 ta l'aria de l'antiga gara, con perspectivas a 2015, incluyen un parque en o centro d'a ciudat que tendrá la "La Mediateca" de Milla Digital, un Caixafórum, una gran torre de oficinas, un intercambeador de transportes, equipamientos y viviendas.

Vinclos externos[editar | modificar o codigo]