Imachen:Mapa d'Espanya on es troba el cirerer.jpg

Contenido de la página no disponible en otros idiomas.
De Biquipedia

Mapa_d'Espanya_on_es_troba_el_cirerer.jpg(403 × 294 píxels; grandaria d'o fichero: 29 kB; tipo MIME: image/jpeg)

Iste fichero ye de Wikimedia Commons y pueden emplegar-lo atros prochectos. Debaixo s'amuestra a descripción d'a suya pachina de descripción.

Resumen

Descripción
Español: Localización, en España, del cerezo (Prunus cerasus)
Català: Localització, a Espanya, del cirerer (Prunus cerasus)
Calendata
Fuent
Català: Imatge escanejada del llibre "MORO, Rafael: Guía de los árboles de España, Ediciones Omega, Barcelona, 2002"
Autor User:Davidpar
Permiso
(Reutilización d'iste fichero)
"MORO, Rafael: Guía de los árboles de España, Ediciones Omega, Barcelona, 2002"
Català: El cirerer (Prunus avium) és un arbre fruiter, conreat pel seu fruit, la cirera.

És un arbre de la família de les rosàcies, caducifoli, normalment poc alt, amb escorça d'un gris rogenc lluent que es desprèn en bandes primes transversals, fulles ovato-oblongues amb una o dues glàndules vermelles al capdamunt del pecíol, serrades, flors blanques, agrupades i fruits en drupa, les cireres. L'anomenat cirerer bord (Prunus avium subsp. sylvestris), de fruits força amargants, és troba a Catalunya en boscos de la muntanya mitjana.

És un arbre molt resistent al fred i bastant a la secada que, empeltat sobre l'espècie Prunus mahaleb, també pot conrear-se en terres calcàries. La floració de finals de març a principi d'abril permet normalment escapar del perill de les glaçades. Les varietats utilitzades actualment ("Burlat", "Napoleó", "Van", "Ambrunesa o Picota" etc.) són d'origen francès o americà amb cireres més grosses i dolces que els tipus antics. Molt recentment s'han introduït varietats autocompatibles ("Summit" "Sunburst", "Stella" etc.) que per tant no necessiten pol·linitzadors d'un altre mena per donar fruit. Les malalties més freqüents del cirerer són la gomosi (emissió de goma produida per causes fisiològiques o conseqüència de l'atac d'insectes) i la podridura d'arrels motivada per fongs del terra.

La fusta, de color clar, semidura i compacta, és molt valorada en ebenisteria.

Licenciando

Yo, titular d'os dreitos d'autor d'ista obra, la publico en os termins d'as siguients licencias:
GNU head Se gosa premetir a copia, a destribución y a modificación d'iste decumento baixo d'os termins d'a licencia de decumentación libre GNU, Versión 1.2 u qualsiquier altra versión posteriorment expublicata por a Free Software Foundation; sin de seccions invariaderas (Unvariant Sections), textos de portalada (Front-Cover Texts), ni textos de contraportalada (Back-Cover Texts). S'enclui una copia d'ista licencia en anglés en l'articlo GNU Free Documentation License".
w:an:Creative Commons
atribución d'autoría compartir igual
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.
Ye libre:
  • de compartir – de copiar, distribuir y transmitir o treballo
  • de remezclar – d'adaptar o treballo
Baixo as siguients condicions:
  • atribución d'autoría – Ha d'atribuir l'autoría d'o treballo d'a traza especificada por l'autor u persona que l'haiga licenciau (pero no pas de traza que suchiera que l'autor/os autors refirma(n) u refirma(n) l'uso que faigas d'o treballo).
  • compartir igual – En caso d'alterar, transformar u enamplar iste treballo, habrá de distribuir o treballo resultant solament baixo a mesma licencia u beluna equivalent.
Vusté puet utilizar a licencia que s'estime mas.

Leyendas

Añade una explicación corta acerca de lo que representa este archivo

Elementos representados en este archivo

representa a espanyol

1 chun 2008

Historial d'o fichero

Punche en una calendata/hora ta veyer o fichero como amaneixeba por ixas envueltas.

Calendata/HoraMiniaturaDimensionsUsuarioComentario
actual13:09 1 chun 2008Miniatura d'a versión de 13:09 1 chun 2008403 × 294 (29 kB)Davidpar{{Information |Description={{es|1=Localización, en España, del cerezo (Prunus cerasus)}} {{ca|1=Localització, a Espanya, del cirerer (Prunus cerasus)}} |Source={{ca}} Imatge escanejada del llibre "MORO, Rafael: Guía de los árboles de España, Edicion

A pachina siguient emplega iste fichero:

Uso de fichers globals

Os siguients wikis fan servir iste fichero:

Metadatos