Imachen:A. Doppåse, B. Dopmössa A - Nordiska museet - NM.0075058B.jpg

Contenido de la página no disponible en otros idiomas.
De Biquipedia

Fichero orichinal(2667 × 4040 píxels; grandaria d'o fichero: 3,51 MB; tipo MIME: image/jpeg)

Iste fichero ye de Wikimedia Commons y pueden emplegar-lo atros prochectos. Debaixo s'amuestra a descripción d'a suya pachina de descripción.

Dopskrud   (Wikidata search (Cirrus search) Wikidata query (SPARQL))
Fotografo
Elisabeth Eriksson    wikidata:Q51794104
 
Control de autoridades
creator QS:P170,Q51794104
Titol
Dopskrud
Descripción
Svenska: A. Doppåse, B. Dopmössa


A. Katalogkort: Påse av rutigt bomullstyg med påsydda brokiga sidenband, spetsar, knappar, pärlor mm.

Påsen är rak, av smårutigt halvlinne i spetskypert, varp av bomullsgarn och inslag av lingarn, rutningen i vitt och mörkblått med tunn överruta i brunt, rött och enstaka grön tråd. Mitt på framstycket ett mönstrat sidenband i rosa, grönt, blått och vitt och på ömse sidor ett rosarött sidenband. Över dessa påsytt diverse dekorationer; rosetter av blå resp. tegelröda sidenband, en ruta av knypplad spets färgad blå och på denna 2 korsblommor av rosarött siden med påsydda paljetter, Stora knappar med spegelglas resp. överklädda med siden och prydda med små pärlor, metallspänne i 2 delar, glasprismor och flera rader med pärlhalsband dels av stora pärlemorskimrande vaxpärlor, dels av små blå och mörkröda glaspärlor. I nederkanten 7 cm lång silkefrans i gult och grönt samt 2 sidenripsrosetter över de hängande bandändarna från de påsydda sidenbanden. Kring halsen ett dubbelt krås av underst tunn vit bomullsväv i s.k. lappet weaving kantad med smal knypplad spets och över det en spets av knutet nät i lingarn med trätt kantmönster.

Påsen öppen längs ena sidan med knytband i halsen av blå sidenband. Fodrad med rätt grov blekt linnelärft.

Anm. I mycket gott skick.

B. Dopmössa av vit randvävd sidenatlas i pojkmodell sydd av 6 kilar med några materialskarvar. i mittpunkten en rosa sidenbandskokardmed röd pärla i mitten. Små påsydda dekorationer utströdda över mössan i form av små pärlor i ljusblått resp. mörkbrunt och små silketofsar i rosa/grönt. kring framkant rysch av maskingjord tyllspets, foder av tunn ofärgad linnelärft, knytband av blå sidenband.


Har tillhört en kyrkvärdsänka i Råsta by som dog 1893 drygt 80 år gammal. Inköpt av giv. på auktion efter henne i april 1893.


Berit Eldvik april 2006
Descripción original
InfoField
Nota: For documentary purposes the original description provided by the Nordiska museet has been retained. Factual corrections and alternative descriptions are encouraged separately from the original description. Additionally errors can be reported at this page.
A. Doppåse, B. Dopmössa

A. Katalogkort: Påse av rutigt bomullstyg med påsydda brokiga sidenband, spetsar, knappar, pärlor mm. Påsen är rak, av smårutigt halvlinne i spetskypert, varp av bomullsgarn och inslag av lingarn, rutningen i vitt och mörkblått med tunn överruta i brunt, rött och enstaka grön tråd. Mitt på framstycket ett mönstrat sidenband i rosa, grönt, blått och vitt och på ömse sidor ett rosarött sidenband. Över dessa påsytt diverse dekorationer; rosetter av blå resp. tegelröda sidenband, en ruta av knypplad spets färgad blå och på denna 2 korsblommor av rosarött siden med påsydda paljetter, Stora knappar med spegelglas resp. överklädda med siden och prydda med små pärlor, metallspänne i 2 delar, glasprismor och flera rader med pärlhalsband dels av stora pärlemorskimrande vaxpärlor, dels av små blå och mörkröda glaspärlor. I nederkanten 7 cm lång silkefrans i gult och grönt samt 2 sidenripsrosetter över de hängande bandändarna från de påsydda sidenbanden. Kring halsen ett dubbelt krås av underst tunn vit bomullsväv i s.k. lappet weaving kantad med smal knypplad spets och över det en spets av knutet nät i lingarn med trätt kantmönster. Påsen öppen längs ena sidan med knytband i halsen av blå sidenband. Fodrad med rätt grov blekt linnelärft. Anm. I mycket gott skick. B. Dopmössa av vit randvävd sidenatlas i pojkmodell sydd av 6 kilar med några materialskarvar. i mittpunkten en rosa sidenbandskokardmed röd pärla i mitten. Små påsydda dekorationer utströdda över mössan i form av små pärlor i ljusblått resp. mörkbrunt och små silketofsar i rosa/grönt. kring framkant rysch av maskingjord tyllspets, foder av tunn ofärgad linnelärft, knytband av blå sidenband.

Har tillhört en kyrkvärdsänka i Råsta by som dog 1893 drygt 80 år gammal. Inköpt av giv. på auktion efter henne i april 1893.

Berit Eldvik april 2006


Ämnesord: Dräkt : Dopkläder : Dopmössor; Dräkt : Dopkläder : Doppåsar; Livets högtider : Dop
institution QS:P195,Q1142142
Numero d'inventario
Fuent

Elisabeth Eriksson / Nordiska museet

Permiso
(Reutilización d'iste fichero)
w:an:Creative Commons
atribución d'autoría
Este archivo está disponible bajo la licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional.
Atribución d'autoría: Elisabeth Eriksson / Nordiska museet
Ye libre:
  • de compartir – de copiar, distribuir y transmitir o treballo
  • de remezclar – d'adaptar o treballo
Baixo as siguients condicions:
  • atribución d'autoría – Ha d'atribuir l'autoría d'o treballo d'a traza especificada por l'autor u persona que l'haiga licenciau (pero no pas de traza que suchiera que l'autor/os autors refirma(n) u refirma(n) l'uso que faigas d'o treballo).

Leyendas

Añade una explicación corta acerca de lo que representa este archivo

Elementos representados en este archivo

representa a espanyol

colección espanyol

Museo nórdico espanyol

tomada con espanyol

Canon EOS 60D espanyol

0,03333333333333333333 segundo

número f espanyol

14

distancia focal espanyol

46 milimetro

200

tipo de archivo espanyol

image/jpeg

f6a6991dd5e0c357ec62c9eca91873a7efbb9dc4

método de determinación espanyol: SHA-1 espanyol

3 676 674 byte

altura espanyol

4040 píxel

ancho espanyol

2667 píxel

Historial d'o fichero

Punche en una calendata/hora ta veyer o fichero como amaneixeba por ixas envueltas.

Calendata/HoraMiniaturaDimensionsUsuarioComentario
actual18:55 14 avi 2018Miniatura d'a versión de 18:55 14 avi 20182667 × 4040 (3,51 MB)AliciaFagervingWMSE-bot{{Photograph | photographer = {{Creator:Elisabeth Eriksson}} | title = Dopskrud | description = {{sv|A. Doppåse, B. Dopmössa A. Katalogkort: Påse av rutigt bomullstyg med påsydda brokiga sidenband, spetsar, knappar, pärlor mm. Påsen är rak, av smårutigt halvlinne i spetskypert, varp av bomullsgarn och inslag av lingarn, rutningen i vitt och mörkblått med tunn överruta i brunt, rött och enstaka grön tråd. Mitt på framstycket ett mönstrat sidenband i rosa, grönt, blått och vitt och på ömse...

A pachina siguient emplega iste fichero:

Metadatos