Veguería

De Biquipedia
Iste articlo ye en proceso de cambio enta la ortografía oficial de Biquipedia (la Ortografía de l'aragonés de l'Academia Aragonesa d'a Luenga). Puez aduyar a completar este proceso revisando l'articlo, fendo-ie los cambios ortograficos necesarios y sacando dimpués ista plantilla.
División territorial de Catalunya seguntes o Fogache de 1304

   Veguerías

   Sinyorías sin de veguero

   Dominio d'a Val d'Arán

   Alto Pireneu y Arán

   Barcelona

   Campo de Tarragona

   Catalunya Central

   Chirona

   Leida

   Tierras de l'Ebro

La veguería (vegueria en catalán) ye la demarcación territorial historica de Catalunya. Ye una institución d'orichen medieval, que existió dende lo sieglo XII dica lo sieglo XVIII, cuan substituyoron las veguerías por corregimientos a radíz de lo Decreto de Nueva Planta promulgato por lo rei Felipe V dimpués d'a Guerra de Succesión Espanyola.

Se tractaba de lo territorio sobre lo que teneba poder un veguer. En lo Reino d'Aragón la institución equivalent estió primero la Tinenza y dimpués la Merindat, y en lo Reino de Castiella la suya función yera pareixita a la d'o corregimiento.

Actualment la Cheneralidat de Catalunya ye elaborando la dita Llei de l'Organització Veguerial de Catalunya y que substituyirá a las actuals cuatre deputacions provincials por siet veguerías: