Lista de monarcas de Gran Bretanya

De Biquipedia
(Reendrezato dende Lista de reis d'o Reino Unito)
Ir ta: navego, busca

Ista ye una relación d'os monarcas d'a isla de Gran Bretanya:

Monarcas d'Anglaterra Monarcas d'Escocia
Nombre Calendatas Títols
Reis saxons
Alfredo o Gran (Santo) 878-899 Rei d'os anglosaxons, rei de Wessex
Eduardo l'Antigo 899-924 Rei d'os anglosaxons, rei de Wessex
Ethelweardo 924 Rei d'os anglosaxons
Athelstan 924-939 Rei d'os anglosaxons
Edmundo I 939-946 Rei d'os anglosaxons
Edred 946-955 Rei d'os anglosaxons
Edwy 955-959 Rei d'os anglosaxons
Edgar O Pacifico 959-975 Rei de Mercia y de Northumbria, Rei d'os anglosaxons
Eduardo o Mártir (Santo) 975-978 Rei d'Anglaterra
Ethelredo II 978-1013
1014-1016
Rei d'Anglaterra
Edmundo II Costiellas de Fierro 1016 Rei d'Anglaterra
Periodo danés
Sven I 1013-1014 Rei d'Anglaterra, de Dinamarca (985-1014) y de Noruega (987-1014)
Knut I O Gran (u Knud I, u Canuto I) 1016-1035 Rei d'Anglaterra, de Dinamarca (1018-1035) y de Noruega (1030-1035)
Harold I Piet de liebre (Knud) 1035-1040 Rei d'Anglaterra
Knud II O Gosato (u Knud II, Canuto II) 1040-1042 Rei d'Anglaterra y de Dinamarca (1035-1042)
Restauración saxona
Eduardo O Confesor (Santo) 1042-1066 Rei d'os anglosaxons
Haroldo II (Santo) 1066 Rei d'os anglosaxons
Conquiesta d'Anglaterra por os normandos, casa de Normandía (prencipia o sistema dinastico anglés)
Guillén O Conqueridor 1066-1087 Duque de Normandía (1035-1087), rei d'Anglaterra
Guillén II O Royo 1087-1100 Rei d'Anglaterra
Henrique I Beauclerc 1100-1135 Rei d'Anglaterra
Esteban de Blois 1135-1154 Rei d'Anglaterra
Dinastía anchevina u casa de Plantagenêt
Matilde, clamata A Emperadriz Maud 1141 (no coronata)
Henrique II Plantagenêt 1154-1189 Rei d'Anglaterra, duque de Normandía en 1150, conte d'Anchú en 1151, duque d'Aquitania en 1152
Ricardo I Corazón de Lión 1189-1199 Rei d'Anglaterra
Chuan sin Tierra 1199-1216 Rei d'Anglaterra, sinyor d'Irlanda
Henrique III Plantagenêt 1216-1272 Rei d'Anglaterra, sinyor d'Irlanda
Edurdo I 1272-1307 Rei d'Anglaterra, sinyor d'Irlanda
Eduardo II 1307-1327 Rei d'Anglaterra, sinyor d'Irlanda
Eduardo III 1327-1377 Rei d'Anglaterra, sinyor d'Irlanda
Ricardo II 1377-1399 Rei d'Anglaterra, sinyor d'Irlanda
Casa de Lancaster
Henrique IV de Lancaster 1399-1413 Rei d'Anglaterra, sinyor d'Irlanda
Henrique V de Lancaster 1413-1422 Rei d'Anglaterra, sinyor d'Irlanda
Henrique VI de Lancaster 1422-1461 Rei d'Anglaterra, sinyor d'Irlanda
Guerra d'as Dos Rosas, dimpués casa de York
Eduardo IV 1461-1483 Rei d'Anglaterra, sinyor d'Irlanda
Eduardo V 1483 (no coronato)
Ricardo III 1483-1485 Rei d'Anglaterra, sinyor d'Irlanda
Casa Tudor
Enrique VII Tudor 1485-1509 Rei d'Anglaterra, sinyor d'Irlanda
Henrique VIII Tudor 1509-1547 Rei d'Anglaterra y d'Irlanda
Eduardo VI 1547-1553 Rei d'Anglaterra y d'Irlanda
Lady Chuana Grey 1553 (no coronata)
María I Tudor, A Sangrienta 1553-1558 Reina d'Anglaterra y d'Irlanda
Isabel I 1558-1603 Reina d'Anglaterra y d'Irlanda
Nombre Calendatas Títols
Primers reis
Kenneth I 843-858 Rei d'Escocia
Donald I 858-862 Rei d'Escocia
Constantín I 862-877 Rei d'Escocia
Aed 877-878 Rei d'Escocia
Eochaid 878-889 Rei d'Escocia
Donald II 889-900 Rei d'Escocia
Constantín II 900-943 Rei d'Escocia
Malcolm I 943-954 Rei d'Escocia
Indulf 954-962 Rei d'Escocia
Dubh 962-966 Rei d'Escocia
Culen 966-971 Rei d'Escocia
Kenneth II 971-995 Rei d'Escocia
Constantín III 995-997 Rei d'Escocia
Kenneth III 997-1005 Rei d'Escocia
Malcolm II 1005-1034 Rei d'Escocia
Duncan I 1034-1040 Rei d'Escocia
Macbeth 1040-1057 Rei d'Escocia
Lulach 1057-1058 Rei d'Escocia
Casa de Dunkeld
Malcolm III 1058-1093 Rei d'Escocia
Donald III 1093-1094
1094-1097
Rei d'Escocia
Duncan II 1094 Rei d'Escocia
Edgar 1097-1107 Rei d'Escocia
Aleixandre I 1107-1124 Rei d'Escocia
David I 1124-1153 Rei d'Escocia
Malcolm IV 1153-1165 Rei d'Escocia
Guillén I O Lión 1165-1214 Rei d'Escocia
Aleixandre II 1214-1249 Rei d'Escocia
Aleixandre III 1249-1286 Rei d'Escocia
Margalida 1286-1290 Reina d'Escocia
Casa de Balliol
Guerras d'Independencia: dos reis fantasmas a las ordens d'o rei d'Anglaterra
Chuan Balliol u John Balliol 1292-1296 Rei d'Escocia
Eduardo Balliol 1332-1338 Rei d'Escocia
Casa de Bruce
Roberto I Bruce 1306-1329 Rei d'Escocia
David II 1329-1371 Rei d'Escoia
Casa Stuart u Estuardo
Roberto II Estuardo 1371-1390 Rei d'Escocia
Roberto III 1390-1406 Rei d'Escocia
Chaime I Estuardo 1406-1437 Rei d'Escocia
Chaime II 1437-1460 Rei d'Escocia
Chaime III 1460-1488 Rei d'Escocia
Chaime IV 1488-1513 Rei d'Escocia
Chaime V 1513-1542 Rei d'Escocia
María I Estuardo 1542-1567 Reina d'Escocia
Casa Stuart u Estuardo
Chaime I d'Anglaterra,
Chaime VI d'Escocia
1603-1625 Rei d'Anglaterra, d'Escocia, y d'Irlanda (1567-1625)
Carlos I Estuardo 1625-1649 Rei d'Anglaterra, d'Escocia, y d'Irlanda
A Commonwealth y o Protectorato
Oliver Cromwell 1653-1658 Lord Protector
Richard Cromwell 1658-1659 Lord Protector
Interregno
Casa Stuart u Estuardo (restauración)
Carlos II Estuardo 1660-1685 Rei d'Anglaterra, d'Escocia, y d'Irlanda
Chaime II d'Anglaterra,
Chaime VII d'Escocia
1686-1689 Rei d'Anglaterra, d'Escocia, y d'Irlanda
María II Estuardo 1689-1694 Reina d'Anglaterra y d'Escocia, con o suyo marido, Guillén III
Casa d'Orange
Guillén III de Nassau,
Guillén II d'Escocia
1689-1702 Rei d'Anglaterra y d'Escocia (con a suya muller, María II) y d'Irlanda, "stadhouder" (estatúder) d'as Provincias Unitas (1672-1702)
Acta d'Unión
Os tronos d'Anglaterra y d'Escocia s'unioron en o Reino Unito. Dende ixas calendatas, os monarcas son asinas os reis d'o Reino Unito y d'Irlanda.
Casa Stuart u Estuardo
Ana Estuardo 1702-1714 Reina d'o Reino Unito y d'Irlanda
Casa de Hannover
Chorche I 1714-1727 Prencipe elector de Hannover (1698-1727), Rei d'o Reino Unito y d'Irlanda
Chorche II 1727-1760 Rei d'o Reino Unito y d'Irlanda, elector de Hannover
1801: Os tronos d'o Reino Unito y d'Irlanda, iste zaguer posesión anglesa y dimpués britanica dende as envueltas de Chuan sin Tierra, se unen en o Reino Unito de Gran Bretanya y Irlanda (dimpués de 1927, Reino Unito de Gran Bretanya y Irlanda d'o Norte). Dende ixas calendatas, os monarcas son reis d'o Reino Unito
Chorche III 1760-1820 Rei d'o Reino Unito y d'Irlanda dica 1801, dimpués Rei d'o Reino Unito de Gran Bretanya y d'Irlanda; elector (1760-1820), y dimpués rei (1815-1820) de Hannover
Chorche IV 1820-1830 Rechent (1811-1820), dimpués rei d'o Reino Unito y de Hannover
Guillén IV 1830-1837 Rei d'o Reino Unito y de Hannover
Vitoria 1837-1901 Reina d'o Reino Unito, emperadriz d'a India (1876-1901)
Casa de Saxe-Cobourg-Gotha u Saxonia-Coburgo-Gotha
Eduardo VII 1901-1910 Rei d'o Reino Unito, emperador d'a India
Casa de Windsor
O nombre cambeó en 1917 por os sentimientos anti-alemans mientres a Primera Guerra Mundial
Chorche V 1910-1936 Rei d'o Reino Unito, emperador d'a India
Eduardo VIII 1936 Rei d'o Reino Unito, emperador d'a India; abdica ta esdevenir duque de Windsor
Chorche VI 1936-1952 Rei d'o Reino Unito, emperador d'a India (1936-1947)
Isabel II 1952- Reina d'o Reino Unito de Gran Bretanya y Irlanda d'o Norte y d'os suyos atros reinos y territorios, chefa d'a Commonwealth, esfensora d'a fe

Se veiga tamién[editar | editar código]