Lista de presidents d'Archentina

De Biquipedia
Ir ta: navego, busca

Ista ye una lista u relación d'os politicos d'Archentina que han ocupato o cargo de president d'o país, ye decir, d'o prencipal cargo politico d'Archentina.

President d'a Primera Chunta y d'a Chunta Gran[editar | editar código]

Orden Imachen Nombre Inicio Fin Notas
Cornelio Saavedra - 1810.jpg Cornelio Saavedra
(1759-1829)
24 de mayo de 1810 18 d'aviento de 1810 y 22 de setiembre de 1811 President de la Primera Chunta y d'a Chunta Gran.

Presidents constitucionals[editar | editar código]

   PU (Partido Unitario)

Orden Imachen Nombre Inicio Fin Notas
Bernardino Rivadavia 2.jpg Bernardino Rivadavia (PU)
(1780-1845)
8 de febrero de 1826 7 de chulio de 1827 President d'as Provincias Unitas del Río de la Plata.
Vicente Lopez 1860.jpg Vicente López y Planes (PU)
(1785-1856)
7 de chulio de 1827 17 d'agosto de 1827 Presidente d'as Provincias Unitas del Río de la Plata.

Presidents constitucionals y de facto[editar | editar código]

   PF

   PL

   UCR, Alianza UCR/FREPASO, UCR P, UCRI, UCR-A

   PAN, PN/PA:PAN, PDN

   Concordancia

   PL, PP/PJ, FREJULI, PJ, FPV/PJ

   De facto

Orden Imachen Nombre Inicio Fin Notas
3erc/sup> Urquiza.jpg Justo José de Urquiza (PF)
(1801-1870)
5 de marzo de 1854 5 de marzo de 1860 Presidente d'a Confederación Archentina y primer president seguntes a Constitución de 1853.
4eno Santiago Derqui 1860.JPG Santiago Derqui (PF)
(1809-1867)
5 de marzo de 1860 5 de noviembre de 1861 Renunció.
5eno JEPedernera.jpg Juan Esteban Pedernera (PF)
(1796-1886)
5 de noviembre de 1861 12 d'aviento de 1861
6eno Bartolomé Mitre.jpg Bartolomé Mitre (PL)
(1821-1906)
12 d'abril de 1862 12 d'octubre de 1868 Primer president d'o país unificato. Interín entre o 12 d'abril y o 12 d'octubre de 1862.
7eno Domingo Faustino Sarmiento 6.jpg Domingo Faustino Sarmiento (no feba parte de garra partito)
(1811-1888)
12 d'octubre de 1868 12 d'octubre de 1874
8eno Nicolás Avellaneda.JPG Nicolás Avellaneda (PN/PA:PAN)
(1837-1885)
12 d'octubre de 1874 12 d'octubre de 1880
9eno Julio A. Roca (Pérez, s.f.).jpg Julio Argentino Roca (PAN)
(1843-1914)
12 d'octubre de 1880 12 d'octubre de 1886
10eno JuarezCelman.jpg Miguel Juárez Celman (PAN)
(1844-1909)
12 d'octubre de 1886 6 d'agosto de 1890 Renunció.
11eno Retrato de Carlos Pellegrini.jpg Carlos Pellegrini (PAN)
(1846-1906)
6 d'agosto de 1890 12 d'octubre de 1892 En a suya condición de vicepresident, esdevenió president en renunciar-ie Juárez Celman.
12eno LSaenzpeña.jpg Luis Sáenz Peña (PAN)
(1822-1907)
12 d'octubre de 1892 23 de chinero de 1895 Renunció.
13eno JEUriburu.jpg José Evaristo Uriburu (PAN)
(1831-1914)
23 de chinero de 1895 12 d'octubre de 1898 En a suya condición de vicepresident, esdevenió president en renunciar-ie Luis Sáenz Peña.
14eno Alejo Julio Argentino Roca.JPG Julio Argentino Roca (PAN)
(1843-1914)
12 d'octubre de 1898 12 d'octubre de 1904
15eno Foto quintana.jpg Manuel Quintana (PAN)
(1835-1906)
12 d'octubre de 1904 12 de marzo de 1906 Morió en o cargo.
16eno Alcorta.jpg José Figueroa Alcorta (PAN)
(1860-1931)
12 de marzo de 1906 12 d'octubre de 1910 En a suya condición de vicepresident, esdevenió president en morir Quintana.
17eno Roque Sáenz Peña01.JPG Roque Sáenz Peña (PAN)
(1851-1914)
12 d'octubre de 1910 9 d'agosto de 1914 Morió en o cargo.
18eno Victorino de la Plaza.JPG Victorino de la Plaza (PAN)
(1840-1919)
9 d'agosto de 1914 12 d'octubre de 1916 En a suya condición de vicepresident, esdevenió president en morir Roque Sáenz Peña.
19eno Foto yrigoyen - presidente -presidenciagovar.jpg Hipólito Yrigoyen (UCR)
(1853-1933)
12 d'octubre de 1916 12 d'octubre de 1922 Primer president esleito con a Ley Sáenz Peña (sufrachio universal masculín).
20eno Marcelo T de Alvear.JPG Marcelo Torcuato de Alvear (UCR)
(1868-1942)
12 d'octubre de 1922 12 d'octubre de 1928
21eno Foto yrigoyen - presidente -presidenciagovar.jpg Hipólito Yrigoyen (UCR)
(1852-1933)
12 d'octubre de 1928 6 de setiembre de 1930 Segundo mandato. Depuesto por o golpe de estato de 1930.
22eno José Félix Uriburu.jpg José Félix Uriburu
(1868-1932)
6 de setiembre de 1930 20 de febrero de 1932 De facto.
23eno Agustín P. Justo.jpg Agustín Pedro Justo (Concordancia)
(1876-1943)
20 de febrero de 1932 20 de febrero de 1938
24eno Robertomortiz.jpg Roberto Marcelino Ortiz (Concordancia UCR-A)
(1886-1942)
20 de febrero de 1938 27 de chunio de 1942 Renunció por malautía.
25eno Ramoncastillo.jpg Ramón Castillo (Concordancia PDN)
(1873-1944)
27 de chunio de 1942 4 de chunio de 1943 Depuesto por o golpe de estato de 1943.
26eno Arturo Rawson.jpg Arturo Rawson
(1885-1952)
4 de chunio de 1943 7 de chunio de 1943 De facto. Depuesto.
27eno Pedro-p-ramirez.jpg Pedro Pablo Ramírez
(1884-1962)
7 de chunio de 1943 9 de marzo de 1944 De facto. Renunció.
28eno Farrel.jpg Edelmiro Julián Farrell
(1887-1980)
9 de marzo de 1944 4 de chunio de 1946 De facto.
29eno 30eno Juan Peron con banda de presidente.jpg Juan Domingo Perón
(PL, 1946)
(PP/PJ, 1952)

(1895-1974)
4 de chunio de 1946 21 de setiembre de 1955 Dos mandatos consecutivos (1946-1952 y 1952-1955). o primero, de seis anyadas, seguntes a Constitución d'Archentina de 1853, y o segundo, de quatro anyadas, inconcluso, seguntes a nueva y efimera Constitución d'Archentina de 1949. En o suyo segundo mandato estió o primer president esleito por sufrachio universal pleno (masculín y femenín). Depuesto por a Revolución Libertadora.
31eno Lonardi 2.jpg Eduardo Lonardi
(1896-1956)
23 de setiembre de 1955 13 de noviembre de 1955 De facto.
32eno PEAramburu.jpg Pedro Eugenio Aramburu
(1903-1970)
13 de noviembre de 1955 1 de mayo de 1958 De facto.
33eno Arturo Frondizi.jpg Arturo Frondizi (UCRI)
(1908-1995)
1 de mayo de 1958 29 de marzo de 1962 Depuesto.
34eno José María Guido.JPG José María Guido (UCRI)
(1910-1975)
29 de marzo de 1962 12 de octubre de 1963 Interín. Churó como President dabant d'a Cort Suprema, invocando a Ley 252 y a suya condición de president provisional d'a Cambra de Senadors, dabant d'o derrocamiento d'o president constitucional Arturo Frondizi. Una chunta melitar li dió os poders t'asumir as suyas funcions, concentrando os poderes eixecutivo y lechislativo, mesmo d'a nación que d'as provincias.
35eno Illia banda presidencial.jpg Arturo Umberto Illia (UCR P)
(1900-1983)
12 d'octubre de 1963 28 de chunio de 1966 Depuesto por a Revolución Argentina.
36eno Juan Carlos Onganía.JPG Juan Carlos Onganía
(1914-1995)
29 de chunio de 1966 8 de chunio de 1970 De facto. Depuesto.
37eno Levingston.jpg Roberto Marcelo Levingston
(1920)
18 de chunio de 1970 22 de marzo de 1971 De facto.
38eno Alejandro Agustín Lanusse.jpg Alejandro Agustín Lanusse
(1918-1996)
22 de marzo de 1971 25 de mayo de 1973 De facto.
39eno Héctor J Campora.jpg Héctor J. Cámpora (FREJULI)
(1909-1980)
25 de mayo de 1973 13 de chulio de 1973 Renunció.
40eno Raul Lastiri.jpg Raúl Alberto Lastiri (FREJULI)
(1915-1978)
13 de chulio de 1973 12 d'octubre de 1973 Interín.
41eno Juan Domingo Perón (FREJULI)
(1895-1974)
12 d'octubre de 1973 1 de chulio de 1974 Morió en o cargo.
42eno María Estela Martínez de Perón (FREJULI)
(1931)
1 de chulio de 1974 24 de marzo de 1976 En a suya condición de vicepresidenta, esdevenió presidenta en morir Juan Domingo Perón. Estió a primera muller en esdevenir president de l'Archentina. Depuesta por o dito Proceso de Reorganización Nacional.
43eno Tte.Gral. (R) J. Videla.jpg Jorge Rafael Videla
(1925)
24 de marzo de 1976 29 de marzo de 1981 De facto.
44eno Roberto Viola con banda presidencial.jpg Roberto Eduardo Viola
(1924-1994)
29 de marzo de 1981 11 d'aviento de 1981 De facto.
45eno Leopoldo Fortunato Galtieri
(1926-2003)
22 d'aviento de 1981 18 de chunio de 1982 De facto. Renuncia.
46eno Reynaldo Bignone
(1928)
1 de chulio de 1982 10 d'aviento de 1983 De facto.
47eno Raúl Alfonsín (UCR)
(1927-2009)
10 d'aviento de 1983 8 de chulio de 1989 Cedió anticipadament o cargo a o presidente que ya heba estato esleíto ta succeder-lo.
48eno 49eno Menem con banda presidencial.jpg Carlos Menem (PJ)
(1930)
8 de chulio de 1989 10 d'aviento de 1999 Remató o mandato inconcluso d'Alfonsín (08-07-1989 a 10-12-1989) y cumplió dos mandatos consecutivos, o primero (1989-1995) de seis anyadas, seguntes a Constitución d'Argentina de 1853, y o segundo (1995-1999) de quatro anyadas, seguntes a Reforma d'a Constitución de 1994.
50eno Fernando de la Rúa con bastón y banda de presidente.jpg Fernando de la Rúa (Alianza UCR/FREPASO)
(1937)
10 d'aviento de 1999 21 d'aviento de 2001 Renunció.
Ramón Puerta 90.jpg Ramón Puerta (PJ)
(1951)
21 d'aviento de 2001 23 d'aviento de 2001 President provisional d'o Senato en exercindo o Poder Eixecutivo.
51eno Adolfo Rodríguez Saá con banda presidencial.jpg Adolfo Rodríguez Saá (PJ)
(1947)
23 d'aviento de 2001 30 d'aviento de 2001 Proclamato President por l'Asambleya Lechislativa. Renunció.
Eduardo Camaño.jpg Eduardo Camaño (PJ)
(1946)
30 d'aviento de 2001 1 de chinero de 2002 President de la Cambra de Deputados en exercindo o Poder Eixecutivo.
52eno Eduardo duhalde presidente.jpg Eduardo Duhalde (PJ)
(1941)
2 de chinero de 2002 25 de mayo de 2003 Proclamato President por l'Asambleya Lechislativa. Renunció. Adelantó as eleccions de 2003.
53eno Néstor Kirchner - 20050402 - Regimiento de Patricios (Argentina).jpg Néstor Kirchner (FPV/PJ)
(1950-2010)
25 de mayo de 2003 10 d'aviento de 2007 Entre o 25 de mayo y el 10 d'aviento de 2003, completando o mandato de De la Rúa y Duhalde.[1] Dende alavez, en cumplimiento d'o suyo propio mandato.
54eno 55eno Cristina Fernández de Kirchner - Foto Oficial 2.jpg Cristina Fernández de Kirchner (FPV/PJ)
(1953)
10 d'aviento de 2007 en o cargo Ye a primera muller en estar esleíta president por o voto popular. Ye segunda en eixercer a Presidencia dimpués de María Estela Martínez de Perón (42ena). Reesleíta en 2011 ta o periodo 2011-2015.

Referencias[editar | editar código]

  1. Articlo 4 d'a "Ley de acefalía" 20.972 modificada por ley 25.716.