Lista d'emperadors romans

De Biquipedia
Ir ta: navego, busca

Esta ye una lista d'os emperadors romans, con indicación d'o periodo en o que gobernoron o Imperio.

cursiva: Indica que no se considera que o emperador hese tenito prou poder como pa gobernar.

cursiva negreta: Indica o sobrenombre u embotata con o que se conoixe o emperador en qüestión.

O Principato[editar | editar código]

Dinastía Chulio-Claudia[editar | editar código]

Reinato Nombre popular Nombre personal y títols
de naiximiento
y antes d'a proclamación
Nombre imperial Notas
Dende o 16 de chinero de l'anyo 27 aC a lo 19 d'agosto de l'anyo 14 Augusto GAIVS OCTAVIVS
GAIVS IVLIVS CAESAR OCTAVIANVS
IMPERATOR CAESAR DIVI FILIVS
IMPERATOR CAESAR DIVI FILIVS AVGVSTVS 12 aC: Pontifex Maximus
Dende o 19 d'agosto de l'anyo 14 a lo 16 de marzo de l'anyo 37 Tiberio TIBERIVS CLAVDIVS NERO
TIBERIVS IVLIVS CAESAR
TIBERIVS CAESAR AVGVSTVS 15: Pontifex Maximus
Dende o 18 de marzo de l'anyo 37 a lo 24 de chinero de l'anyo 41 Caligula GAIVS IVLIVS CAESAR GERMANICVS
GAIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS CALIGVLA
GAIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS Conoixito por a embotata de Caligula (Botas chicotas); 37: Pontifex Maximus, Pater Patriae;
Asesinato
Dende o 24 de chinero de l'anyo 41 a lo 13 d'octubre de l'anyo 54 Claudio TIBERIVS CLAVDIVS DRVSVS
TIBERIVS CLAVDIVS DRVSVS NERO GERMANICVS
TIBERIVS CLAVDIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS PONTIFEX MAXIMVS 42: Pater Patriae;
Asesinato por enverenamiento
Dende o 13 d'octubre de l'anyo 54 a lo 11 de chunio de l'anyo 68 Nerón LVCIVS DOMITIVS AHENOBARBVS NERO CLAVDIVS CAESAR DRVSVS GERMANICVS
NERO CLAVDIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS
55: Pontifex Maximus; posteriorment Pater Patriae;
Se suicidó

Anyo d'os quatre emperadors[editar | editar código]

Reinato Nombre popular Nombre personal y títols
de naixiemiento
y antes d'a proclamación
Nombre imperial Notas
Dende o 8 de chunio de l'anyo 68 a lo 15 de chinero de l'anyo 69 Galba SERVIVS SVLPICIVS GALBA SERVIVS GALBA IMPERATOR CAESAR AVGVSTVS Asesinato por Otón;
veyer: Anyo d'os quatre emperadors
Dende o 15 de chinero de l'anyo 69 a lo 16 d'abril de l'anyo 69 Otón MARCVS SALVIVS OTHO IMPERATOR MARCVS OTHO CAESAR AVGVSTVS Se suicidó;
veyer: Anyo d'os quatre emperadors
Dende o 2 de chinero de l'anyo 69 a lo 20 d'aviento de l'anyo 69 Vitelio AVLVS VITELLIVS AVLVS VITELLIVS GERMANICVS IMPERATOR AVGVSTVS Coemperador; asesinato a lo forum de Roma;
veyer: Anyo d'os quatre emperadors

Dinastía Flavia[editar | editar código]

Reinato Nombre popular Nombre personal y títols
de naiximiento
y antes d'a proclamación
Nombre imperial Notas
Dende l'1 de chulio de l'anyo 69 a lo 24 de chunio de l'anyo 79 Vaspasián TITVS FLAVIVS VESPASIANVS IMPERATOR VESPASIANVS CAESAR AVGVSTVS 70: Pontifex Maximus Pater Patriae
Coemperador;
vegeu: Anyo d'os quatre emperadors
Dende o 24 de chunio de l'anyo 79 a lo 13 de setiembre de l'anyo 81 Tito Flavio TITVS FLAVIVS VESPASIANVS
TITVS CAESAR VESPASIANVS
IMPERATOR TITVS CAESAR VESPASIANVS AVGVSTVS 70: Pontifex Maximus Pater Patriae
A partir de l'agosto del l'anyo 69
IMPERATOR TITVS CAESAR VESPASIANVS AVGVSTVS
Dende o 14 de setiembre de l'anyo 81 a lo 18 de setiembre de l'any 96 Domicián TITVS FLAVIVS DOMITIANVS
CAESAR DOMITIANVS
IMPERATOR CAESAR DOMITIANVS AVGVSTVS, PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE posteriorment 83: Germanicus;
Asesinato

Dinastía Antonina - Os cinco buenos emperadors[editar | editar código]

Reinato Nombre popular Nombre personal i títols
de naiximiento
y antes d'a proclamación
Nombre imperial Notas
Dende o 18 de setiembre de l'anyo 96 a lo 27 de chinero de l'anyo 98 Nerva MARCVS COCCEIVS NERVA IMPERATOR NERVA CAESAR AVGVSTVS, PATER PATRIAE  
Dende o 28 de chinero de l'anyo 98 al 7 d'agosto de l'anyo 117 Trachán MARCVS VLPIVS NERVA TRAIANVS
MARCVS VLPIVS NERVA TRAIANVS GERMANICVS
IMPERATOR CAESAR DIVI NERVAE FILIVS NERVA TRAIANVS GERMANICVS AVGVSTVS 98: Pater Patriae; 102: Dacicus; 114: Parthicus; Ago/Set 114: Optimus
Dende l'11 d'agosto de l'anyo 117 al 10 de chulio de l'anyo 138 Hadrián PVBLIVS AELIVS HADRIANVS
PVBLIVS AELIVS TRAIANVS HADRIANVS
IMPERATOR CAESAR TRAIANVS HADRIANVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXVMVS  
Dende o 10 de chulio de l'anyo 138 al 7 de marzo de l'anyo 161 Antonín Piu TITVS AVRELIVS FVLVIVS BOINONIVS ARRIVS ANTONINVS
IMPERATOR TIRVS AELIVS CAESAR ANTONINVS
IMPERATOR CAESAR TITVS AELIVS HADRIANVS ANTONINVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS posteriorment 7 de marzo de l'anyo 161: Pius; 139: Pater Patriae
143 Proclamato emperador por segunda vegata
Dende o 7 de marzo de l'anyo 161 al 17 de marzo de l'anyo 180 Marco Aurelio MARCVS ANNIVS VERVS
AVRELIVS CAESAR AVGVSTI PII FILIVS
IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS ANTONINVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS coemperador con Lucio Aurelio Vero dica marzo de l'anyo 169; 164: Armeniacus Medicus Parthicus Maximus; 166: Pater Patriae; 172: Germanicus; 175: Sarmaticus
Dende o 7 de marzo de l'anyo 161 al marzo de l'anyo 169 Lucio Aurelio Vero LVCIVS CEIONIVS COMMODVS
LVCIVS AELIVS AVRELIVS COMMODVS
IMPERATOR CAESAR LVCIVS AVRELIVS VERVS AVGVSTVS Coemperador con Marc Aureli164: Armeniacus; 165: Parthicus Maximus; 166: Medicus, Pater Patriae
175 to 175 Avidio Cassio GAIVS AVIDIVS CASSIVS   Usurpador; autoproclamat emperador: governà a Egipte i Síria; va ser assasssinat per un centurió
Dende l'anyo 177 al 31 d'aviento de l'anyo 192 Commodo LVCIVS AVRELIVS COMMODVS ANTONINVS
LVCIVS AVRELIVS COMMODVS CAESAR ANTONINVS
IMPERATOR CAESAR LVCIVS AVRELIVS COMMODVS AVGVSTVS PATER PATRIAE Coemperador con Marco Aurelio dica o 17 de marzo de l'anyo 180
A partir de l'anyo 180 IMPERATOR CAESAR LVCIVS AVRELIVS COMMODVS ANTONINVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE Emperador únic
Asesinato: estrangulato por un gladiador

Dinastía Severa, emperadors africans, asiaticos y sirians[editar | editar código]

Reinato Nombre popular Nombre personal i títols
de naiximiento
y antes d'a proclamación
Nombre imperial Notas
Dende l'1 de chinero de l'any 193 al 28 de marzo de l'anyo 193 Pertinax PVBLIVS HELVIVS PERTINAX IMPERATOR CAESAR PVBLIVS HELVIVS PERTINAX AVGVSTVS Reconoixito como emperador por Septimio Severo; Asesinato por soldatos en lo Palatín
Dende o 28 de marzo de l'anyo 193 a l'1 de chunio de l'anyo 193 Didio Chulián MARCVS DIDIVS SEVERVS IVLIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS DIDIVS SEVERVS IVLIANVS AVGVSTVS Sentenciato a muerte por o Senato; executato en lo Palatín
Dende o 9 d'abril de l'anyo 193 al 4 de febrero de l'anyo 211 Septimio Severo LVCIVS SEPTIMVS SEVERVS IMPERATOR CAESAR LVCIVS SEPTIMVS SEVERVS PERTINAX AVGVSTVS PROCONSVL 9 de juny de l'anyo 193: Pontifex Maximus; posteriorment193: Pater Patriae; 195: Divi Marci Pii filius Divi Commodi Frater; Pius; Arabicus, Adiabenicus; 198: Parthicus Maximus; 209/210: Britannicus Maximus
Des del 193 als anys 194 o 195 Pescenni Níger GAIVS PESCENNIVS NIGER   Governó en Síria
Dende os anyos 193 o 195 al 197 Clodio Albín DECIMVS CLODIVS SEPTIMIVS ALBINVS   Governó en Britania
Dende l'anyo 198 a lo 4 de febrero de l'anyo 211 Caracalla LVCIVS SEPTIMIVS BASSIANVS
CARACALLA
IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS SEVERVS ANTONINVS PIVS AVGVSTVS 199: Pater Patriae; 200: Pius Felix; 209/210: Britannicus Maximus
Dende o 4 de febrero de l'anyo 211 al 8 de febrero de l'any 217 IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS ANTONINVS AVGVSTVS PATER PATRIAE BRITANNICVS MAXIMVS PROCONSVL 213: Germanicus Maximus;
Asesinato por Macrín
Des de l'any 209 a lo 4 de febrero de l'anyo 211 Cheta ChetaPVBLIVS SEPTIMVS GETA   asesinato por Caracalla
Dende o 4 de febrero de l'anyo 211 al desembre de l'anyo 211 ChetaIMPERATOR CAESAR PVBLIVS SEPTIMIVS GETA AVGVSTVS
Des de l'11 d'abril de l'any 217 al juny de l'anyo 218 Macrín MARCVS OPELLIVS MACRINVS IMPERATOR MARCVS OPELLIVS SEVERVS MACRINVS AVGVSTVS PIVS FELIX PROCONSVL ? chunio de l'anyo 217: Pater Patriae; Pontifex Maximus;
Executato
Des del maig de l'any 217 al juny de l'any 218 Diadumenián MARCVS OPELLIVS DIADVMENIANVS IMPERATOR MARCVS OPELLIVS ANTONINVS DIADVMENIANVS CAESAR SEVERVS Executato
Dende o chunio de l'anyo 218 a l'anyo 222 Heliogabalo VARIVS AVITVS BASSIANVS
MARCVS AVRELIVS ANTONINVS
ELAGABALVS
IMPERATOR MARCVS AVRELIVS ANTONINVS PIVS FELIX AVGVSTVS PROCONSVL chulio de l'anyo 218: Pater Patriae, Pontifex Maximus; 220: Sacerdos Amplissimus Dei Invicti Solis Elagabali
Asesinato
Dende o 13 de marzo de l'anyo 222 a lo ? marzo de l'anyo 235 Aleixandre Severo BASSIANVS ALEXIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS SEVERVS ALEXANDER PIVS FELIX AVGVSTVS Pontifex Maximus
Asesinato

Crisi d'o sieglo III[editar | editar código]

Anarquía melitar[editar | editar código]

Reinato Nombre popular Nombre personal y títols
de naiximiento
i antes d'a proclamación
Nombre imperial Notes
Dende febrero u marzo de l'anyo 235 a lo marzo u abril de l'anyo 238 Maximín o Tracio GAIVS IVLIVS VERVS MAXIMINVS THRAX IMPERATOR CAESAR GAIVS JVLIVS VERVS MAXIMINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Asesinato por as suyas tropas
posiblement entre o chinero u o marzo de l'anyo 238 a l'abril de l'anyo 238 Gordián I MARCVS ANTONIVS GORDIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS ANTONIVS GORDIANVS SEMPRONIANVS AFRICANVS Es suïcidà
Posiblement entre o chinero u o marzo de l'anyo 238 a l'abril de l'anyo 238 Gordián II NARCYS ANTONIVS GORDIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS ANTONIVS GORDIANVS SEMPRONIANVS AFRICANVS Mort durant una batalla
Dende o febrero de l'anyo 238 a lo mayo de l'anyo 238 Pupién Maximo MARCVS CLODIVS PVPIENVS MAXIMVS IMPERATOR CAESAR MARCVS CLODIVS PVPIENVS MAXIMVS AVGVSTVS Coemperador amb Balbín;
Asesinato por os pretorians
Dende o febrer de l'anyo 238 al mayo de l'anyo 238 Balbín DECIMVS CAELIVS ANTONIVS BALBINVS
DECIMVS CAELIVS CALVINVS BALBINVS
  Coemperador con Pupién;
Asesinato por os pretorians
Dende o mayo de l'anyo 238 a lo febrero de l'anyo 244 Gordián III MARCVS ANTONIVS GORDIANVS
MARCVS ANTONIVS GORDIANVS PIVS
IMPERATOR CAESAR MARCVS ANTONIVS GORDIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Asesinato
Dende l'anyo 240 al 240 Sabinián     Autoproclamat emperador;
derrotato en una batalla
Dende o febrero de l'anyo 244 al setiembre o octubre de l'anyo 249 Felipe l'Arabe MARCVS IVLIVS PHILLIPVS IMPERATOR CAESAR MARCVS IVLIVS PHILLIPVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Muerto en una batalla por Decio
Dende l'anyo 248 al 248 Pacatián TIBERIVS CLAVDIVS MARINVS PACATIANVS   Autoproclamato emperador;
Asesinato por os suyos soldatos
Dende l'anyo 248 a lo 248 Chotapián MARCVS FVLVIVS RVFVS IOTAPIANVS   Usurpador
Dende l'anyo 248 a lo 248 Silbanaco     Usurpador
Dende l'anyo 249 a lo chunio de l'anyo 251 Decio GAIVS MESSIVS QVINTVS TRAIANVS DECIVS IMPERATOR CAESAR GAIVS MESSIVS QVINTVS TRAIANVS DECIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Muerto en una batalla
Dende l'anyo 249 a lo 252 Prisco GAIVS JVLIVS PRISCVS   Autoproclamato emperador d'as provincias orientals
Dende l'anyo 250 a lo 250 Licinián IVLIVS VALENS LICINIANVS   Intentó usurpar a cadiera imperial
Dende l'anyo 251 a l'1 de juliol de l'anyo 251 Herenni Etrusc QVINTVS HERENNIVS ETRVSCVS MESSIVS DECIVS   Muerto en una batalla
Dende l'anyo 251 al 251 Hostilián HOSTILIANVS HOSTILIANVS  
Dende o chunio de l'anyo 251 a l'agosto de l'anyo 253 Galo GAIVS VIBIVS TREBONIANVS GALLVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VIBIVS TREBONIANVS GALLVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Padre y coemperador de Volusián;
Asesinato por os suyos soldatos
Dende o chulio de l'anyo 251 a l'agost de l'anyo 253 Volusián GAIVS VIBIVS VOLVSIANVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VIBIVS AFINIVS GALLVS VELDVMNIANVS VOLVSIANVS AVGVSTVS Fillo y coemperador de Gal;
Asesinat por os suyos soldatos
Dende l'agost de l'anyo 253 a l'octubre de l'anyo 253 Emilián MARCVS AEMILIVS AEMILIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AEMILIVS AEMILIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Asesinato por os suyos soldatos
Dende l'anyo 253 al juny de l'anyo 260 Valerián I PVBLIVS LICINIVS VALERIANVS IMPERATOR CAESAR PVBLIVS LICINIVS VALERIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Coemperador con Galén; capturato por os persas: murió en captividat
Dende l'anyo 253 al setembre de l'anyo 268 Galién PVBLIVS LICINIVS EGNATIVS GALLIENVS IMPERATOR CAESAR PVBLIVS LICINIVS EGNATIVS GALLIENVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Coemperador con Valerián dende l'anyo 253 a lo 260;
Assassinat
Dende l'anyo 258 a l juny de l'anyo 260 Ingenu     Autoproclamato emperador
260 Regalián     Autoproclamato emperador
De de l'anyo 260 al 261 Macrián Major FVLVIVS MACRIANVS   Autoproclamato emperador, padre i coemperador de Macrián Menor;
derrotato y muerto en una batalla
Dende l'anyo 260 al 261 Macrián Menor TITVS FVLVIVS IVNIVS MACRIANVS   Proclamato emperador por os soldatos, fillo y coemperador de Macrián Major a Occident;
derrotato y muerto en una batalla
Dende l'anyo 260 al 261 Quieto Quieto|CAIVS FVLVIVS IVNIVS QVIETVS   Proclamato emperador por os soldatos, fillo y coemperador de Macrián Major en Orient;
derrotato y muerto por Odenat de Palmira
Dende l'anyo 261 al 261 o 262 Mussio Emilián o Emilián Alexandrín LVCIVS MVSSIVS AEMILIANVS   Autoproclamato emperador, Fue derrotato por o cheneral Teodoto, leyal a Galién.
Dende l'anyo 268 al 268 Aureolo     Autoproclamato emperador, se rindió debant Claudio II lo Gotico

Imperio Galo del 260 al 274[editar | editar código]

Reinato Nombre popular Nombre personal i títols
de naiximento
i antes d'a proclamación
Nombre imperial Notas
Dende l'anyo 260 al 268 Pòstum I MARCVS CASSIANIVS LATINIVS POSTVMVS IMPERATOR CAESAR MARCVS CASSIANVS LATINIVS POSTVMVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS  
Dende l'anyo 269 al 269 Lelián VLPIVS CORNELIVS LAELIANVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VLPIVS CORNELIVS LAELIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS
Dende l'anyo 269 al 269 Màrius MARCVS AVRELIVS MARIVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS MARIVS PIVS FELIX AVGVSTVS  
Dende l'anyo 269 al 271 Victorín MARCVS PIAVONIVS VICTORINVS IMPERATOR CAESAR MARCVS PIAVONIVS VICTORINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS  
Dende l'anyo 270 al 271 Domicián II     Autoproclamato emperador d'o imperio Galico
Dende l'anyo 271 al 274 Tetrico I CAIVS PIVS ESVVIVS TETRICVS IMPERATOR CAESAR GAIVS PIVS ESVVIVS TETRICVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS  

Emperadors ilirios[editar | editar código]

Reinato Nombre Popular Nombre personal y títols
de naiximiento
y antes d'a proclamación
Nombre imperial Notas
Des de l'anyo 268 a l'agost de l'anyo 270 Claudio II lo Gotico MARCVS AVRELIVS VALERIVS CLAVDIVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CLAVDIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Murió a causa d'una epidemia
Dende l'agosto de l'anyo 270 a lo setiembre de l'anyo 270 Quintilo MARCVS AVRELIVS QVINTILLVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CLAVDIVS QVINTILLVS INVICTVS PIVS FELIX AVGVSTVS Coemperador con Lucio Domicio Aurelián;
Se suicidó
Des de l'agost de l'anyo 270 a l'anyo 275 Lucio Domicio Aurelián LVCIVS DOMITIVS AVRELIANVS IMPERATOR CAESAR LVCIVS DOMITIVS AVRELIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Coemperador con Quintilo;
Asesinato por os pretorians
Des de l'anyo 271 al 271 Septimio     Autoproclamato emperador de Dalmacia;
Asesinato por os suyos soldatos
Dende o noviembre u aviento de l'anyo 275 a lo chulio de l'anyo 276 Tacito MARCVS CLAVDIVS TACITVS IMPERATOR CAESAR MARCVS CLAVDIVS TACITVS PIVS FELIX AVGVSTVS Asasinato
Dende chulio de l'anyo 276 a lo setiembre de l'anyo 276 Florián MARCVS ANNIVS FLORIANVS PIVS IMPERATOR CAESAR MARCVS ANNIVS FLORIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Asasinato
Dende chulio de l'anyo 276 a lo setiembre de l'anyo 282 Marco Aurelio Probe Probe|MARCVS AVRELIVS EQVITIVS PROBVS Probe|IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS PROBVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Asesinato por os suyos soldatos
280 Saturnín IVLIVS SATVRNINVS   Intentó usurrpar a cadiera imperial obligato por os suyos soldatos; s'autoproclamó emperador;
Asesinato por os suyos soldatos
280 Proculo     Intentó acceder a la cadiera imperial a petición de la chent de Lugdunum;
Asesinato por Probe
280 Bonós GALLVS QVINTVS BONOSVS   Autoproclamato emperador; derrotato por Probe;
Se suicidó
Dende o setembre de l'anyo 282 a lo chulio u agosto de l'anyo 283 Caro MARCVS AVRELIVS NVMERIVS CARVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CARVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Causas d'a muerte desconoixitas
Dende a primavera de l'anyo 283 a lo verano de l'anyo 285 Carín MARCVS AVRELIVS CARINVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CARINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Coemperador con Numerián;
Asesinato
Dende o chulio u agosto de l'anyo 283 a lo noviembre de l'anyo 284 Numerián MARCVS AVRELIVS NVMERIVS NVMERIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS NVMERIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Coemperador con Carín

O Dominato[editar | editar código]

A Tetrarquía[editar | editar código]

Reinato Nombre popular Nombre personal y títols
de naiximiento
i antes d'a proclamación
Nombre imperial Notas
Des del 20 de noviembre de l'anyo 284 a l'1 de mayo de l'anyo 305 Dioclecián DIOCLES
(Nombre completo desconoixito)
GAIVS AVRELIVS VALERIVS DIOCLETIANVS IOVIVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS AVRELIVS VALERIVS DIOCLETIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE PROCONSVL Coemperador con Maximián; 285: Germanicus Maximus, Sarmaticus Maximus; 286: Iovius; 287: Germanicus Maximus; 295: Persicus Maximus; 296: Aquileus; 297: Britannicus Maximus, Carpicus Maximus; 298: Armenicus Maximus, Medicus Maximus, Adiabenicus Maximus
Abdicó
Dende l'1 d'abril de l'anyo 286 a l'1 de maig de l'anyo 305 Maximián MAXIMIANVS
(Nombre completo desconoixito)
MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS HERCVLIVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Coemperador amb Dioclecián; 286: Germanicus Maximus, Sarmaticus Maximus; 287: Iovius; 288: Germanicus Maximus; 294: Persicus Maximus; 298: Britannicus Maximus, Carpicus Maximus; 299: Armenicus Maximus, Medicus Maximus, Adiabenicus Maximus;
Fue obligato a abdicar
Dende l'1 de mayo de l'anyo 305 a lo 25 de chulio de l'anyo 306 Constancio I Cloro FLAVIVS VALERIVS CONSTANTIVS
CHLORVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS FLAVIVS VALERIVS CONSTANTIVS AVGVSTVS  
Dende l'1 de mayo de l'anyo 305 a lo mayo de l'anyo 311 Galerio CAIVS GALERIVS VALERIVS MAXIMIANVS IMPERATOR CAESAR GALERIVS VALERIVS MAXIMIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Coemperador con Severo II
Dende l'agost de l'anyo 306 a lo 16 de setiembre de l'anyo Augusto 307 Severo II FLAVIVS VALERIVS SEVERVS IMPERATOR SEVERVS PIVS FELIX AVGVSTVS Coemperador con Galerio
Dende o 28 d'octubre de l'anyo 306 a lo 28 d'octubre de l'anyo 312 Maxencio MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXENTIVS MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXENTIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Afogato por órden de Constantín o Gran
307 to 308 Maximián MAXIMIANVS
(no se'n conoixe o nombre completo)

MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS HERCVLIVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS HERCVLIVS GERMANICVS MAXIMVS SARMATICVS MAXIMVS IOVIVS GERMANICVS MAXIMVS PERSICVS MAXIMVS BRITANNICVS MAXIMVS CARPICVS MAXIMVS ARMENICVS MAXIMVS MEDICVS MAXIMVS ADIABENICVS MAXIMVS Abdicó
Dende l'anyo 307 a lo 22 de mayo de l'anyo 337 Constantín o Gran GAIVS FLAVIVS VALERIVS CONSTANTINVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS CONSTANTINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE PROCONSVL 307: Germanicus Maximus; 312: Maximus; 323: Sarmaticus Maximus; 324: Victor substituting Invictus; 328: Gothicus Maximus; 336:Dacicus Maximus
308 Domicio Aleixandre LVCIVS DOMITIVS ALEXANDER   Autoproclamato emperador
Dende l'11 de noviembre de l'anyo 307 al 19 d'aviento de l'anyo 324 Licinio I VALERIVS LICINIANVS LICINIVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VALERIVS LICINIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Coemperador; abdicó; (executato l'anyo 325)
Dende l'1 de mayo de l'anyo 310 a lo chulio u agost de l'anyo 313 Maximín Daia DAIA
MAXIMINVS GAIVS GALERIVS VALERIVS
IMPERATOR CAESAR GALERIVS VALERIVS MAXIMINVS PIVS FELIX AVGVSTVS Coemperador;
Se suicidó
Dende l'anyo 337 a lo 340 Constantín II FLAVIVS CLAVDIVS CONSTANTINVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALERIVS CONSTANTINVS AVGVSTVS Coemperador;
Muerto en una batalla
Dende l'anyo 337 a lo 361 Constancio II FLAVIVS IVLIVS CONSTANTIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS CONSTANTIVS AVGVSTVS Coemperador
Dende l'anyo 337 a lo 350 Constant FLAVIVS IVLIVS CONSTANS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS CONSTANS AVGVSTVS Coemperador;
Asesinato por Magnencio
Dende o chinero de l'anyo 350 a l'11 d'agosto de l'anyo 353 Magnencio FLAVIVS MAGNVS MAGNENTIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS MAGNVS MAGENTIVS AVGVSTVS Coemperador;
Se suicidó
aprox.350 Vetranió     Autoproclamato emperador
aprox.350 Flavio Popilio Nepocián     Autoproclamato emperador
Dende o noviembre de l'anyo 361 a lo chunio de l'anyo 363 Chulián l'Apostata FLAVIVS CLAVDIVS IVLIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS CLAVDIVS IVLIANVS AVGVSTVS Asesinato por soldatos cristians en una campanya melitar
Dende l'anyo 363 a lo 17 de febrero de l'anyo 364 Chovián FLAVIVS IOVIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IOVIANVS AVGVSTVS Murió accidentalment

Dinastia Valentiniana[editar | editar código]

Reinato Nombre popular Nombre personal i títols
de naiximiento
i antes d'a proclamación
Nombre imperial Notas
Dende o 26 de febrero de l'anyo 364 a lo 17 de noviembre de l'anyo 375 Valentinián I FLAVIVS VALENTINIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALENTINIANVS AVGVSTVS  
Dende o 24 d'agosto de l'anyo 367 a l'anyo 383 Gracián FLAVIVS GRATIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS GRATIANVS AVGVSTVS Asesinato
Dende l'anyo 375 a lo 385 Valentinián II FLAVIVS VALENTINIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALENTINIANVS AVGVSTVS Deposato;
Murió en circunstancias sospeitosas'
Dende l'anyo 383 a lo 388 Magno Maximo MAGNVS MAXIMVS   Rival en l'uest;
deposato y executato
Dende l'anyo 386 al 388 aprox. Flavio Víctor FLAVIVS VICTOR   Fin d'o suyo reinato incierta
Dende l'anyo 392 al 394 Euchenio FLAVIVS EVGENIVS   Usurpador en l'uest;
Muerto en una batalla

Imperio Britanico d'o 286 a lo 297[editar | editar código]

Reinato Nombre popular Nombre personal y títols
de naiximiento
y antes d'a proclamación
Nombre imperial Notas
Dende l'anyo 286 a lo 293 Carausio MARCVS AVRELIVS MAVSAEVS    
Des de l'any 293 al 297 Alecto desconoixito desconoixito  

Imperio román tardán[editar | editar código]

Dinastía Teodosia[editar | editar código]

Reinato Nombre popular Nombre personal y títols
de naiximiento
i antes d'a proclamación
Nombre imperial Notas
Dende l'anyo 388 a lo 17 de chinero de l'anyo 395 Teodosio I o Gran FLAVIVS THEODOSIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS THEODOSIVS AVGVSTVS Coemperador; emperador de l'orient a partir de l'anyo 379
Dende o 23 de chinero de l'anyo 393 a l'anyo 395 Honorio FLAVIVS HONORIVS   Emperador d'o imperio occidental

Imperio occidental[editar | editar código]

Reinato Nombre popular Nombre personal i títols
de naiximiento
i antes d'a proclamación
Nombre imperial Notas
Dende l'anyo 395 a lo 15 d'agosto de l'anyo 423 Honorio FLAVIVS AVGVSTVS HONORIVS   Coemperador con Constancio III (421)
Dende l'anyo 409 al 410 Prisco Atalo     Prebó d'usurpar a cadiera imperial
Dende l'anyo 414 a lo 415 Prisco Atalo     Prebó d'usurpar a cadiera imperial
Dende l'anyo 409 a lo 411 Constantín III     Prebó d'usurpar a cadiera imperial
Dende l'anyo 411 a lo 412 Chovín     Prebó d'usurpar a cadiera imperial
Dende l'anyo 421 a lo 421 Constancio III     Coemperador con Honorio
Dende l'anyo 423 a lo 425 Chuan IOANNES   Prebó d'usurpar a cadiera imperial
Dende l'anyo 425 a lo 16 de marzo de l'anyo 455 Valentinián III FLAVIVS PLACIDVS VALENTINIANVS    
Dende o 17 de marzo de l'anyo 455 al 31 de mayo de l'anyo 455 Petronio Maximo FLAVIVS PETRONIVS MAXIMVS    
Dende o chunio de l'anyo 455 a lo 17 d'octubre de l'anyo 456 Avito MARCVS MAECILIVS FLAVIVS EPARCHIVS AVITVS    
Dende l'anyo 457 a lo 2 d'agosto de l'anyo 461 Mayorián IVLIVS VALERIVS MAIORIANVS   Abdicó
Dende l'anyo 461 a lo 465 Libio Severo LIBIVS SEVERVS    
Dende o 12 d'abril de l'anyo 467 a l'11 de chulio de l'anyo 472 Antemio PROCOPIVS ANTHEMIVS   Executato
Dende o chulio de l'anyo 472 a lo 2 de noviembre de l'anyo 472 Olibrio ANCIVS OLYBRIVS    
Dende o 5 de marzo de l'anyo 473 473 dica chunio 474 Glicerio     Abdicó
Dende o chunio de l'anyo 474 a l'agosto de l'anyo 475 Chulio Nepot     Emperador d'occident dica l'anyo 475; emperador en Dalmacia dende l'anyo 477 a lo mayo de l'anyo 480;
Asesinato
Dende 31 d'octubre de l'anyo 475 a l'agosto de l'anyo 476 Romulo Augusto
Romulo Augustulo
ROMVLVS AVGVSTVS   Deposato por Odoacro;
Fin d'a suya vida desconoixito
Pa veyer-ne a continación, veyer: Lista d'os reis barbaros d'Italia

Imperio oriental[editar | editar código]

Reinato Nombre popular Nombre personal y títols
de naiximiento
i antes d'a proclamación
Nombre imperial Notas
Dende o 26 de chinero de l'anyo 364 a lo 17 de noviembre de l'anyo 375 Valentinián I FLAVIVS VALENTINIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALENTINIANVS AVGVSTVS Coemperador con Valent dende l'anyo 364 a lo 378
Dende o 28 de marzo de l'anyo 364 a lo 9 d'agosto de l'anyo 378 Valent FLAVIVS IVLIVS VALENS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS VALENS AVGVSTVS Muerto en una batalla
Dende setiembre de l'anyo 365 a lo 27 de mayo de l'anyo 366 Procopio   PROCOPIVS Usurpador;
Executato por Valent
Dende o 24 d'agosto de l'anyo 367 a lo 383 Gracián FLAVIVS GRATIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS GRATIANVS Coemperor con Valentinián II (Dende o 375 a lo 392);
Asesinato
Dende o 19 de chinero de l'anyo 379 a lo 17 de chinero de l'anyo 395 Teodosio lo Gran FLAVIVS THEODOSIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS THEODOSIVS AVGVSTVS Coemperador en occident a partir de l'anyo 388
Dende l'anyo 383 a lo chinero de l'anyo 395 Arcadio FLAVIVS ARCADIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS ARCADIVS AVGVSTVS Esdivinió primer emperador bizantín i chinero de l'anyo 395

Emperadors bizantins

Pa veyer-ne a continuación, mirar-tos: Lista d'emperadors bizantins
Commons-logo.svg
Se veigan as imáchens de Commons sobre Roman Emperors.