Lista d'elementos por simbolo

De Biquipedia
Ir ta: navego, busca

A lista d'elementos por simbolo ye codificata per colors seguntes a serie quimica a la qual perteneix cada elemento. Ta cada un, se i amuestra lo simbolo, lo numero atomico, lo nombre de l'elemento, lo periodo y grupo d'a tabla periodica, la masa atomica u isotopo mes estable, a densidat, o punto de fusión, o punto d'ebullición, l'anyo d'o descubrimiento y qui n'estió lo descubridor.

Series quimicas d'a tabla periodica
Alcalins Alcalinoterrios Lantanidos Actinidos Metals de transición
Metals de lo bloque p Metaloides No metals Halochens Gases nobles
.
Simbolo Numero atomico Nombre Periodo
y Grupo
Masa atomica
(g/mol)
Densidat
(g/cm3)
a 20 °C
Punto de fusión
(°C)
Punto d'ebullición
(°C)
Anyo de
descubrimiento
Descubridor
Ac 89 Actinio 7, 3 [227,0278]1 10,07 1047 3197 1899 Debierne
Ag 47 Archent 5, 11 107,8682(2)2 10,49 961,9 2212 prehistorico esconoixito
Al 13 Aluminio 3, 13 26,9815386(8) 2,70 660,5 2467 1825 Oersted
Am 95 Americio 7, 3 [243,0614]1 13,67 994 2607 1944 Seaborg
Ar 18 Argón 3, 18 39,948(1)2, 4 0,00166 -189,4 -185,9 1894 Ramsay y Rayleigh
As 33 Arsén 4, 15 74,92160(2) 5,72 613 613 (subl.) 1250 Albertus Magnus
At 85 Astato 6, 17 [209,9871]1 7,00 302 337 1940 Corson y MacKenzie
Au 79 Oro 6, 11 196,966569(4) 19,32 1064,4 2940 prehistorico esconoixito
B 5 Boro 2, 13 10,811(7)2, 3, 4 2,46 2300 2550 1808 Davy y Gay-Lussac
Ba 56 Bario 6, 2 137,327(7) 3,65 725 1640 1808 Davy
Be 4 Berilio 2, 2 9,012182(3) 1,85 1278 2970 1797 Vauquelin
Bh 107 Bohrio 7, 7 [262,1229]1 1976 Oganessian
Bi 83 Bismuto 6, 15 208,98040(1) 9,80 271,4 1560 1540 Geoffroy
Bk 97 Berkelio 7, 3 [247,0703]1 14,00 986 1949 Seaborg
Br 35 Bromo 4, 17 79,904(1) 3,14 -7,3 58,8 1826 Balard
C 6 Carbonio 2, 14 12,0107(8)2, 4 2,26 3550 4827 prehistorico esconoixito
Ca 20 Calcio 4, 2 40,078(4)2 1,54 839 1487 1808 Davy
Cd 48 Cadmio 5, 12 112,411(8)2 8,64 321 765 1817 Strohmeyer y Hermann
Ce 58 Cerio 6, 3 140,116(1)2 6,77 798 3257 1803 von Hisinger y Berzelius
Cf 98 Californio 7, 3 [251,0796]1 15,10 900 1950 Seaborg
Cl 17 Cloro 3, 17 35,453(2)2, 3, 4 0,00295 -101 -34,6 1774 Scheele
Cm 96 Curio 7, 3 [247,0703]1 13,51 1340 1944 Seaborg
Co 27 Cobol 4, 9 58,933195(5) 8,89 1495 2870 1735 Brandt
Cr 24 Cromo 4, 6 51,9961(6) 7,14 1857 2482 1797 Vauquelin
Cs 55 Cesio 6, 1 132,9054519(2) 1,90 28,4 690 1860 Kirchhoff y Bunsen
Cu 29 Arambre 4, 11 63,546(3)4 8,92 1083,5 2595 prehistorico esconoixito
Db 105 Dubnio 7, 5 [262,1138]1 1967/70 Flerov
Ds 110 Darmstadtio 7, 10 [269]1 1994 GSI
Dy 66 Disprosio 6, 3 162,500(1)2 8,56 1409 2335 1886 Lecoq de Boisbaudran
Er 68 Erbio 6, 3 167,259(3)2 9,05 1522 2510 1842 Mosander
Es 99 Einsteinio 7, 3 [252,0829]1 860 1952 Seaborg
Eu 63 Europio 6, 3 151,964(1)2 5,25 822 1597 1901 Demarçay
F 9 Fluor 2, 17 18,9984032(5) 0,00158 -219,6 -188,1 1886 Moissan
Fe 26 Fierro 4, 8 55,845(2) 7,87 1535 2750 prehistorico esconoixito
Fm 100 Fermio 7, 3 [257,0951]1 1952 Seaborg
Fr 87 Francio 7, 1 [223,0197]1 27 677 1939 Perey
Ga 31 Galio 4, 13 69,723(1) 5,91 29,8 2403 1875 Lecoq de Boisbaudran
Gd 64 Gadolinio 6, 3 157,25(3)2 7,89 1311 3233 1880 de Marignac
Ge 32 Chermanio 4, 14 72,64(1) 5,32 937,4 2830 1886 Winkler
H 1 Hidrochén 1, 1 1,00794(7)2, 3, 4 0,000084 -259,1 -252,9 1766 Cavendish
He 2 Helio 1, 18 4,002602(2)2, 4 0,00017 -272,2 (a 2,5 MPa) -268,9 1895 Ramsay y Cleve
Hf 72 Hafnio 6, 4 178,49(2) 13,31 2150 5400 1923 Coster y de Hevesy
Hg 80 Mercurio 6, 12 200,59(2) 13,55 -38,9 356,6 prehistorico esconoixito
Ho 67 Holmio 6, 3 164,93032(2) 8,78 1470 2720 1878 Soret
Hs 108 Hassio 7, 8 [265]1 1984 GSI (*)
I 53 Yodo 5, 17 126,90447(3) 4,94 113,5 184,4 1811 Courtois
In 49 Indio 5, 13 114,818(3) 7,31 156,2 2080 1863 Reich y Richter
Ir 77 Iridio 6, 9 192,217(3) 22,65 2410 4130 1803 Tennant
K 19 Potasio 4, 1 39,0983(1) 0,86 63,7 774 1807 Davy
Kr 36 Criptón 4, 18 83,798(2)2, 3 0,00348 -156,6 -152,3 1898 Ramsay y Travers
La 57 Lantán 6, 3 138,90547(7)2 6,16 920 3454 1839 Mosander
Li 3 Litio 2, 1 6,941(2)2, 3, 4, 5 0,53 180,5 1317 1817 Arfwedson
Lr 103 Laurencio 7, 3 [260,1053]1 1961 Ghiorso
Lu 71 Lutecio 6, 3 174,967(1)2 9,84 1656 3315 1907 Urbain
Md 101 Mendelebio 7, 3 [258,0986]1 1955 Seaborg
Mg 12 Magnesio 3, 2 24,3050(6) 1,74 648,8 1107 1755 Black
Mn 25 Manganés 4, 7 54,938045(5) 7,44 1244 2097 1774 Gahn
Mo 42 Molibdén 5, 6 95,94(2)2 10,28 2617 5560 1778 Scheele
Mt 109 Meitnerio 7, 9 [266]1 1982 GSI
N 7 Nitrochén 2, 15 14,0067(2)2, 4 0,00117 -209,9 -195,8 1772 Rutherford
Na 11 Sodio 3, 1 22,98976928(2) 0,97 97,8 892 1807 Davy
Nb 41 Niobio 5, 5 92,906 38(2) 8,58 2468 4927 1801 Hatchett
Nd 60 Neodimio 6, 3 144,242(3)2 7,00 1010 3127 1895 von Welsbach
Ne 10 Neón 2, 18 20,1797(6)2, 3 0,00084 -248,7 -246,1 1898 Ramsay y Travers
Ni 28 Níquel 4, 10 58,6934(2) 8,91 1453 2732 1751 Cronstedt
No 102 Nobelio 7, 3 [259,1009]1 1958 Seaborg
Np 93 Neptunio 7, 3 [237,0482]1 20,48 640 3902 1940 McMillan y Abelson
O 8 Oxichén 2, 16 15,9994(3)2, 4 0,00133 -218,4 -182,9 1774 Priestly y Scheele
Os 76 Osmio 6, 8 190,23(3)2 22,61 3045 5027 1803 Tennant
P 15 Fosforo 3, 15 30,973762(2) 1,82 44 (P4) 280 (P4) 1669 Brand
Pa 91 Protoactinio 7, 3 231,03588(2)1 15,37 1554 4030 1917 Soddy, Cranston y Hahn
Pb 82 Plomo 6, 14 207,2(1)2, 4 11,34 327,5 1740 prehistorico esconoixito
Pd 46 Paladio 5, 10 106,42(1)2 12,02 1552 3140 1803 Wollaston
Pm 61 Prometio 6, 3 [146,9151]1 7,22 1080 2730 1945 Marinsky y Glendenin
Po 84 Polonio 6, 16 [208,9824]1 9,20 254 962 1898 Marie y Pierre Curie
Pr 59 Praseodimio 6, 3 140,90765(2) 6,48 931 3212 1895 von Welsbach
Pt 78 Platín 6, 10 195,084(9) 21,45 1772 3827 1557 Scaliger
Pu 94 Plutonio 7, 3 [244,0642]1 19,74 641 3327 1940 Seaborg
Ra 88 Radio 7, 2 [226,0254]1 5,50 700 1140 1898 Marie y Pierre Curie
Rb 37 Rubidio 5, 1 85,4678(3)2 1,53 39 688 1861 Bunsen y Kirchhoff
Re 75 Renio 6, 7 186,207(1) 21,03 3180 5627 1925 Noddack, Tacke y Berg
Rf 104 Rutherfordio 7, 4 [261,1087]1 1964/69 Flerov
Rg 111 Roentguenio 7, 11 [272]1 1994 GSI
Rh 45 Rodio 5, 9 102,90550(2) 12,41 1966 3727 1803 Wollaston
Rn 86 Radón 6, 18 [222,0176]1 0,00923 -71 -61,8 1900 Dorn
Ru 44 Rutenio 5, 8 101,07(2)2 12,45 2310 3900 1844 Klaus
S 16 Ixufre 3, 16 32,065(5)2, 4 2,06 113 444,7 prehistorico esconoixito
Sb 51 Antimonio 5, 15 121,760(1)2 6,69 630,7 1750 prehistorico esconoixito
Sc 21 Escandio 4, 3 44,955912(6) 2,99 1539 2832 1879 Nilson
Se 34 Selenio 4, 16 78,96(3)4 4,82 217 685 1817 Berzelius
Sg 106 Seaborguio 7, 6 [263,1182]1 1974 Flerov
Si 14 Silicio 3, 14 28,0855(3)4 2,33 1410 2355 1824 Berzelius
Sm 62 Samario 6, 3 150,36(2)2 7,54 1072 1778 1879 Lecoq de Boisbaudran
Sn 50 Estanyo 5, 14 118,710(7)2 7,29 232 2270 prehistorico esconoixito
Sr 38 Estroncio 5, 2 87,62(1)2, 4 2,63 769 1384 1790 Crawford
Ta 73 Tantal 6, 5 180,9479(1) 16,68 2996 5425 1802 Ekeberg
Tb 65 Terbio 6, 3 158,92535(2) 8,25 1360 3041 1843 Mosander
Tc 43 Tecnecio 5, 7 [98,9063]1 11,49 2172 5030 1937 Perrier y Segrè
Te 52 Telurio 5, 16 127,60(3)2 6,25 449,6 990 1782 von Reichenstein
Th 90 Torio 7, 3 232,03806(2)1, 2 11,72 1750 4787 1829 Berzelius
Ti 22 Titanio 4, 4 47,867(1) 4,51 1660 3260 1791 Gregor y Klaproth
Tl 81 Talio 6, 13 204,3833(2) 11,85 303,6 1457 1861 Crookes
Tm 69 Tulio 6, 3 168,93421(2) 9,32 1545 1727 1879 Cleve
U 92 Uranio 7, 3 238,02891(3)1, 2, 3 18,97 1132,4 3818 1789 Klaproth
Cn 112 Copernicio 7, 12 [285]1 1996 GSI
Uuh 116 Ununhexio 7, 16 [292]1 1999 LBNL (*)
Uuo 118 Ununoctio 7, 18 1 no descubierto
Uup 115 Ununpentio 7, 15 [288]1 2004 JINR, LLNL
Uuq 114 Ununquadio 7, 14 [289]1 1999 JINR
Uus 117 Ununseptio 7, 17 1 no descubierto
Uut 113 Ununtrio 7, 13 [284]1 2004 JINR (*), LLNL (*)
V 23 Vanadio 4, 5 50,9415(1) 6,09 1890 3380 1801 del Río
W 74 Wolfram 6, 6 183,84(1) 19,26 3407 5927 1783 Elhuyar
Xe 54 Xenón 5, 18 131,293(6)2, 3 0,00449 -111,9 -107 1898 Ramsay y Travers
Y 39 Itrio 5, 3 88,90585(2) 4,47 1523 3337 1794 Gadolin
Yb 70 Iterbio 6, 3 173,04(3)2 6,97 824 1193 1878 de Marignac
Zn 30 Zinc 4, 12 65,409(4) 7,14 419,6 907 prehistorico esconoixito
Zr 40 Zirconio 5, 4 91,224(2)2 6,51 1852 4377 1789 Klaproth

Notas[editar | editar código]

1 L'elemento no tien isotopo estable, y una valura entre parentesis, per eixemplo [209], indica la masa atomica d'o isotopo con vida meya més gran de l'elemento u composición isotopica caracteristica.

2 A composición isotopica d'iste elemento vareya en belas muestras cheolochicas, y a variación puede sobreixer a incerteza sinyalata en a tabla.

3 A composición isotopica de l'elemento puede variar en materials comercials, o que puede causar que o peso atomico seiga bien diferent a la valura data.

4 A composición isotopica vareya tanto en materials terrestres que no se puede dar una valura més precisa d'o peso atomico.

5 Lo peso atomico d'o litio comercial puede variar entre 6.939 y 6.996. Ye menister una analís d'o material especifico ta trobar una valura més exacta.


Elementos quimicos
Tabla periodica | Nombre | Simbolo atomico | Numero atomico
Grupos:   1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18
Periodos:  1  -  2  -  3  -  4  -  5  -  6  -  7
Series:   Metals alcalins  -  Alcalinoterrios  -  Lantanidos  -  Actinidos  -  Metals de transición  -  Metals d'o bloque p  -  Metaloides  -  No metals  -  Halochens  -  Gases nobles
Bloques:  bloque s  -  bloque p  -  bloque d  -  bloque f  -  bloque g